Završio karijeru s 44 godine, zaradio milione i sve uložio u akademiju, pa proglasio bankrot

Legendarni američki golman

Završio karijeru s 44 godine, zaradio milione i sve uložio u akademiju, pa proglasio bankrot

E. Čaušević

Legendarni američki golman Brad Friedel ostavio je veliki trag u engleskom fudbalu gdje je branio za četiri kluba i upisao je skoro 500 nastupa u Premiershipu.

Ovaj Amerikanac u Englesku je stigao još 1997. godine kada je potpisao za Liverpool u koji je došao iz Columbus Crewa. Iako američki igrači tada nisu bili baš popularni Friedel je pokazao da se radi o velikom talentu.

U Liverpoolu je bio tri sezone, a potom je otišao u Blackburn Roverse gdje je postao legenda kluba. U Blackburnu je igrao osam godina i upisao skoro 300 nastupa. Iako je bio već veteren kasnije je branio još za Aston Villu i Tottenham.

Friedel je svoju karijeru završio na ljeto 2015. godine kada mu je istekao ugovor s Tottenhamom i tada već je imao 44 godine.

Brad Friedel Joins NCE Soccer – NCE

I prije završetka karijere Friedel je razmišljao o tome čime će se baviti kada okači rukavice o klin. Iako nije bio baš među najplaćenijim igračima u Engleskoj uspio je da zaradi u karijeri oko osam miliona eura.

Oglasi

Friedel je prije odlaska u penziju imao ideju kako da uloži novac, te je bio itekako ambiciozan zbog svog projekta. Cilj mu je bio da u Americi izgradi fudbalsku akademiju koja će "proizvoditi" nove igrače, a naravno i zarađivati od njihove prodaje.

Brad Friedel's Premier Soccer Academy | Fiorilli Construction

Legendarni golman je u Ohaiju otvorio akademiju 2007. godine, ali je velika greška bila što je nakon toga u istu uložio sav svoj novac koji je zaradio. Da biste bili član te akademije godišnje ste morali izdvajati 25.000 dolara što je za roditelje koji su slali svoju djecu u tu akademiju bilo previše.

Posao se nikada nije razvio ni približno kao što je Friedel očekivao, a dugovi su bili sve veći i veći. Na kraju više nije imao novca da to održava, a sud je protiv njega pokrenuo postupak koji je sve to srušio kao kulu od karata.

Nakon presude Friedel je državi morao da plati čak pet miliona funti, a imao je i oko 300.000 dolara neplaćenog poreza. Država mu je oduzela kuću i akademiju koju je imao jer nije mogao da plati svu tu kaznu.

Oglasi

Na kraju je Friedel 2012. godine proglasio bankrot zbog kojeg je maksimalno produžavao igračku karijeru kako bi se pokušao izvući, ali to nije baš uspio. Uspio je da zaradi novca dovoljno da preživi i pokuša pronaći neki drugi plan za penziju.

Friedel se okrenuo na kraju trenerskom poslu i radio je kratko u Tottenhamu, a potom je 2016. godine izabran za selektora juniorske reprezentacije Amerike. Tu se zadržao skoro dvije godine.

Potom je potpisao za klub iz MLS-a New England koji je trenirao do maja 2019. godine kada je dobio otkaz. Potom je odlučio da uđe u menadžerski svijet i danas radi za jednu od fudbalskih agencija koja prati talente u Americi.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Brad Friedel is having trouble getting the most out of Revolution players -  The Boston Globe

Na bankovnom računu nema ni blizu novca kao nekada, a plata u agenciji u kojoj je trenutno i nije baš najbolja. Najviše novca zarađuje od pronalaska talentovanih igrača koji uspiju kasnije ostvariti neki bolji transfer.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi