Poslali snažnu poruku: Brazilci igrali u crnim dresovima

Po prvi put

Poslali snažnu poruku: Brazilci igrali u crnim dresovima

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Brazila sinoć je po prvi put igrala u crnim dresovima i na taj način je svijetu poslala snažnu poruku protiv rasizma.

Sinoć je fudbalska reprezentacija Brazila u Barceloni igrala prijateljsku utakmicu protiv Gvineje i slavila rezultatom 4:1.

Do vodstva Brazil dolazi preko Joelintona u 27. minuti, a tri minute kasnije prednost je udvostručio Rodrygo.

Guirassy je smanjio na 2:1 u 36. minuti i pri rezultatu 2:1 se odlazi na odmor, no nije se dugo zadržao taj rezultat na semaforu nakon pauze.

Militao je pogodio za 3:1 već u 47. minuti, da bi konačan rezultat postavio iz penala Vinicius Junior u 88. minuti.

Zanimljivo, Brazilci su prvo poluvrijeme utakmice protiv afričke reprezentacije odigrali u crnim dresovima i svijetu poslali snažnu poruku.

Oglasi

Mnogi brazilski fudbaleri imaju problema s rasizmom, a naročito Vinicius Junior koji je proživio grozotu u dresu Real Madrida u prethodnom periodu.

"S rasizmom se ne igra pa smo morali protestovati. Igrači su prije utakmice kleknuli, a prvi put u 109 godina dugoj historiji brazilske reprezentacije obukli su crne dresove", objavio je Fudbalski savez Brazila.

Za tri dana će Brazil odigrati još jednu prijateljsku utakmicu. Protivik će ponovo biti selekcija iz Afrike, a u pitanju je Senegal. 

Nakon toga slijede kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a Brazil će 6. septembra dočekati Boliviju. Tri dana kasnije će gostovati kod Perua. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi