Brazil prvi put u historiji nosi crne dresove, ali svijet bruji o potezu redara na stadionu

Rasizam je i dalje prisutan

Brazil prvi put u historiji nosi crne dresove, ali svijet bruji o potezu redara na stadionu

Edmir Škorić

Brazil i Gvineja u Cornella de Llobregatu (Barcelon) od 21:30 sati igraju prijateljski meč, ali prije početka došlo je do incidenta.

Cornella de Llobregat se nalazi na jugozapadnom dijelu Barcelone i dom je Espanyola, ali i brazilskih zvijezda večeras koje se protiv Gvineje uigravaju za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

No, prije prijateljske utakmice na stadionu Espanyola jedan od članova osiguranja navodno je uperio bananu prema najboljem prijatelju Viniciusa Juniora, te mu je rekao: "Ruke gore, to je moje oružje protiv tebe".

OVDJE se nalazi kratki video sa stadiona, no navodni detalj se ne vidi.

Prijatelj napadača Brazila i Real Madrida kazao je da bio žrtva rasizma od strane osiguranja. Inače, Vinicius se tokom cijele sezone suočavao sa rasističkim uvredama i vodio borbu protiv rasizma.

Oglasi

Brazil inače nosi crne dresove, što nikada prije nismo vidjeli. Brazilski nogometni savez (CBF) pokrenuo je svoju antirasističku kampanju "Jedna koža", koja uključuje odigravanje prijateljske utakmice protig Gvineje u Kataloniji, kao i protiv Senegala u Lisabonu.

CBF je također najavio da će u sklopu kampanje, čiji je slogan Com racismo nao tem jogo ('S rasizmom nema igre'), nositi crne dresove u prvom poluvremenu utakmice protiv Gvineje prije nego što se vrate na svoje tradicionalni žuti dres nakon poluvremena.

Ovo je prvi put da igrači Brazila nose crne dresove umjesto svojih tradicionalnih žutih. Nažalost i na utakmici protiv rasizma - opet rasizam.

Vinicius je posljednji put rasistički vrijeđan na Mestalli tokom meča Valencije i Real Madrida, kada je dobio direktan crveni karton, a kasnije zaprijetio da će napustiti ligu ako se to nastavi. Dobio je veliku podršku u svijetu, ali rasizam je i dalje prisutan na španskim stadionima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti