Brazil bi mogao doći u Bosnu i Hercegovinu
Karioke će po dogovoru s UEFA nastupiti u narednom izdanju Lige nacija (Foto. EPA)

Potencijalni rival u Ligi nacija

Brazil bi mogao doći u Bosnu i Hercegovinu

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Brazila mogla bi naredne godine doći u Bosnu i Hercegovinu. CONMEBOL i UEFA dogovorili su međusobnu saradnju u selekcija Brazila će odigrati prijateljske duele s dvije reprezentacije iz A Lige nacija.

UEFA Liga nacija takmičenje je koje je zamijenilo prijateljske susrete. Ono omogućava i plasman na kontinentalno prvenstvo kroz doigravanje, a evropska kuća fudbala ima namjeru da takmičenje učini dodatno zanimljivim.

Tako je po dogovoru s Fudbalskim savezom Južne Amerike (CONMEBOL) odlučeno da će u martu 2024. godine selekcija Brazila odigrati utakmice s dvije ekipe koje su u A Ligi nacija.

Među potencijalnim protivnicima je selekcija Bosne i Hercegovine i postoje šanse da Brazil dođe u našu zemlju što bi svakako bio veliki fudbalski događaj.

Pored Bosne i Hercegovine još je dosta potencijalnih rivala. Tu su još Hrvatska, Danska, Francuska, Španija, Portugal, Švicarska, Italija, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Poljska, Škotska, Izrael i Srbija.

Učešće Karioka u novom izdanju Lige nacija 2024. godine bit će generalna proba za takmičenje koje se sprema između UEFA i CONMEBOL-a.

Oglasi

Dvije fudbalske organizacije spremaju saradnju po kojeg bi i selekcije iz Južne Amerike uključili u Ligu nacija. Brazilski Globo piše da će njihova selekcija biti prva koja će uzeti učešće i svakako se nadamo da će ih kuglice spojiti sa selekcijom Bosne i Hercegovine.

"UEFA radi na mnogobrojnim projektima s CONMEBOLOM. Među njima je i zajednička Liga nacija. Od 2024. godine timovi iz Južne Amerike priključit će se Ligi nacija i vidjet ćemo u kakvoj formi će sve biti", rekao je potpredsjednik UEFA Zbigniew Boniek i dodao je:

"Potpisali smo memorandum o saradnji. Idemo zajedno od 2024. godine", istakao je on.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Za sada će se samo selekcija Brazila uzeti učešće. Globo otkriva kako će njihov nastup biti proba za uključivanje ostalih selekcija i vidjet ćemo kako će se sve odvijati.

Podsjetimo, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine predvođena Ivaylom Petevom ostvarila je plasman u Ligu A ispred selekcija Finske, Crne Gore i Rumunije.

Oglasi