Hoće li Bruno Akrapović naslijediti Faruka Hadžibegića?

Intenzivno se traga za novim selektorom

Hoće li Bruno Akrapović naslijediti Faruka Hadžibegića?

Eldar Ganibegović

Faruk Hadžibegić i čelnici N/FSBiH dogovorili su raskid saradnje nakon trećeg vezanog i sramotnog poraza reprezentacije BiH od Luksemburga, te se sada traži novi selektor koji bi, ako ništa kroz baraž odveo našu selekciju po prvi put na EURO. Jedan od kandidata je i bivši reprezentativac naše zemlje, Bruno Akrapović.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon četiri kola kvalifikacija za EURO ima samo tri boda, odnosno jednu pobjedu i tri poraza koji su uslijedili nakon uvodne pobjede protiv Islanda. Da stvar bude gora, nismo postigli niti jedan gol u posljednje tri utakmice, a poraz koji je bio neoprostiv bio je onaj 20. juna na domaćem terenu protiv Luksemburga (0:2).

Nekoliko dana nakon te sramotne utakmice, dogovoren je sporazumni raskid saradnje između čelnika N/FSBiH i selektora Faruka Hadžibegića koji je tako svoj drugi mandat na klupi Zmajeva završio nakon samo četiri utakmice, što je treći najkraći mandat jednog historija od postanka naše reprezentacije.

Mnogo imena se otada pojavljivalo u bh. javnosti u kontekstu novog selektora. Preko standardnih imena kao što su Meho Kodro, Mehmed Baždarević, Vahid Halilhodžić, Safet Sušić i drugi, spominjalo se ime i Slavena Bilića, no nada za njim nije dugo trajala jer je pronašao novi posao u Turskoj.

Sergej Jakirović je također bio jedna od opcija, no kako sada stvari stoje on ostaje vjeran NK Rijeka, no na klupu Zmajeva mogao bi drugi bivši reprezentativac naše zemlje, Bruno Akrapović.

Oglasi

On je bez posla od februara ove godine kada je nakon 10 utakmica u kojima je vodima kiparski Akritas došlo do raskida saradnje, a za SportSport.ba je istakao kako bi bila čast voditi reprezentaciju naše zemlje.

"Svakako bi bila velika čast, ali i odgovornost voditi reprezentaciju svoje domovine. Smatram da imamo kvalitet da se plasiramo na EURO i za mene bi to bio veliki izazov", kratko nam je kazao Bruno Akrapović.

Podsjetimo, on je kandidat bio i 2021. godine kada je u utrci za selektora pobijedio Ivaylo Petev koji je našu reprezentaciju odveo u A diviziju Lige nacija i osigurao nam baraž za predstojeći EURO, koji ćemo, ako se po jutru dan poznaje, morati igrati.

Reference Brune Akrapovića

Akrapović je u Bugarskoj osvojio tri od pet trofeja u trenerskoj karijeri. Godine 2019. osvojio je kup s Lokomotivom, da bi godinu dana kasnije osvojio superkup, te odbranio trofej u kupu.

U trenerskoj karijeri je osvojio još superkup Gibraltara 2015. godine s Europom, te makedonski kup godinu dana kasnije sa Shkendijom iz Tetova.

Oglasi

Posljednji angažman imao je na Kipru gdje je vodio Akritas, ali tamo se zadržao samo dva mjeseca i vodio taj tim na 10 utakmica.

Osim pomenutih timova, u karijeri je još vodio Al-Wehdu u Saudijskoj Arabiji, RNK Split, Neretvanac Metković, Val, i HBDNK Mosor u Hrvatskoj. Bio je i trener-igrač u DJK Wolfsburgu i SSV Vorsfeldeu.

Kao pomoćnik je radio kod Bernda Hollerbacha u drugom timu Wolfsburga na jednoj utakmici, a na 20 u Saturn Ramenskoeu kod Jurgena Robera.

Što se tiče igračke karijere, počeo ju je davne 1986. godine u Čeliku. Dvije godine kasnije odlazi u Arminiju iz Hannovera i u Njemačkoj je ostao do kraja karijere koju je okončao 2011. godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Igrao je redom za Gotteingen 05, TuS Celle, Wolfsburg, Mainz, TeBe Berlin, Energie Cottbus, Rot-Weiß Erfurt, Kicker Offenbach, opet Arminiju Hannover, SSV Vorsfelde, te DJK Wolfsburg.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine upisao je ovaj Zeničanin 14 nastupa uz jedan postignut pogodak.

Top Komentari

Shik
Moj prijedlog Dodig. Ako moze da rastura drzavu,pa valjda ce rasturati i protivnike nase reprezentacije??
1 0
komentator1
Hoce
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi