"Spavao sam u sobi sa 22 dječaka, boravio ispod tribine po vrućini, povraćao prije utakmica..."

Priča Brune Guimaraesa

"Spavao sam u sobi sa 22 dječaka, boravio ispod tribine po vrućini, povraćao prije utakmica..."

Edmir Škorić

Bruno Guimaraes jedan je u nizu vrhunskih brazilskih nogometaša koji oduševljavaju svojim igrama u Evropi.

Ovaj 24-godišnji veznjak rođen u Rio de Janeiru stigao je u Newcastle početkom godine iz francuskog Lyona za 42 miliona eura i ubrzo postao ključni igrač popularnih Svraka.

Brazilski reprezentativac ima šest premierligaških nastupa u novoj sezoni i dva gola uz jednu asistenciju. Oba je gola postigao jučer u 5:1 trijumfu nat Brentfordom na Newcastleovom St. James' Parku. Prethodno je kolo ranije asistirao u 4:1 razbijanju Fulhama.

Bruni danas cvjetaju ruže na svim poljima, ali sama prošlost je mnogo teška, kao i kod većine njegovih sunarodnjaka.

"Imao sam 16 godina kad sam otišao od kuće. Jedinac, super vezan za roditelje, znate kako je. Neću reći da mi je bilo teško. Nikada nisam uživao u luksuzu, ali nikad nisam bio ni gladan. U to sam vrijeme napustio Rio de Janeiro i otišao živjeti u Sao Paulo, otišao sam iz Audax-RJ u Audax-SP", počeo je Bruno Guimaraes svoju priču.

"Kad sam stigao, dijelio sam sobu s još 22 dječaka, s nekim miševima i nekim curama. Spavao sam ispod tribina, po velikoj vrućini. Oh, kako su mi nedostajali moja porodica, prijatelji i moja kuća... Ali reći ću vam: te poteškoće su me natjerale da cijenim život koji sam imao i da rastem kao čovjek, ali i kao igrač. Mnogo zbog tipa po imenu Fernando Diniz. Zamislite scenu: meni, koji sam igrao nogomet, bilo mi je muka, čak sam i povraćao prije utakmica, mršav od svega, nisam imao snage, slušam Diniza kako mi govori ' bit ćeš spektakularan igrač '. I samo sam pomislio 'ovaj tip je lud'. Rekao mi je da ću biti dobar u bilo kojem zanimanju da izaberem jer sam radišna i odlučna osoba", kaže Guimares pa nastavlja:

"Za mene je on genije. Stvari koje on može učiniti s kvalitetom momčadi za koje je radio... Da budem iskren, on je jedini koji je odveo Audax do finala u Paulistau, sjećaš se? Možete vidjeti da je nakon njegovog odlaska momčad jednostavno pala. On je jedinstven tip, temeljna osoba. Zaslužuje sve što se događa. Navijam za njega i još smo danas u kontaktu. Čak me i nazvao ovih dana da vidi kako sam. On je bio moj prvi profesionalni trener, odgojio me sa 17 godina da igram Paulistao. Najluđe je što sam prije odlaska u Audax u Rio već odustao od nogometa na travi i odlučio da ću igrati futsal. Zapravo, moja priča počinje puno prije toga, u vremenu kojeg se i ne sjećam", poručuje Brazilac.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Trener koji ga je "natjerao" da postane vrhunski igrač i o kojem govori je Fernando Diniz, koji danas vodi Fluminense, a u bogatoj trenerskoj karijeri vodio je mnoge brazilske ekipe poput Vasco da Game, Santosa, Sao Paula, Atl. Paranensea, Audaxa, Oestea...

Bruno Guimaraes ima osam nastupa i jedan gol u dresu Brazila, a za seniore je debitovao prije dvije godine. Ako nastavi sa dobrim partijama u Premiershipu, eto njega u novembru u Kataru na Mundijalu, ali tu odluku na kraju će donijeti sam selektor Brazila Tite, koji će naravno imati mnogo teškog posla pri odabiru putnika na Svjetsko prvenstvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi