Bugarski selektor se izvinio engleskim fudbalerima

Nakon dešavanja u Sofiji

Bugarski selektor se izvinio engleskim fudbalerima

Nakon što je poručio da nije čuo rasističke uvrede na račun reprezentativaca Engleske sa tribina stadion Vasil Levski u Sofiji, selektor Bugarske, Krasimir Balakov, se danas izvinio.

Engleska je u ponedjeljak upisala ubjedljivu pobjedu nad Bugarskom u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali su ovaj meč obilježili prekidi zbog rasističkog "divljanja" domaćih navijača.

UEFA je odlučila optužiti Fudbalski savez Bugarske zbog rasističkog ponašanja (skandiranje, nacistički pozdravi), a navodno je zbog pomenutih optužbi već uhapšeno nekoliko osoba.

Ubrzo nakon utakmice, predsjednik krovne kuće bugarskog fubala Borislav Mihaylov je podnio ostavku - pod pritiskom premijera Bugarske Boyka Borissova.

Prije utakmice, selektor Balakov je tvrdio da Engleska ima veći problem sa rasizmom u fudbalu od Bugarske, a nakon utakmice je poručio da uopšte nije čuo rasistička skandiranja sa tribina.

Ipak, sada se odlučio izviniti i prihvatiti činjenicu da je rasističkog vrijeđanja zaista bilo.

Selektor Balakov je tako na svom Facebook profilu objavio otvoreno pismo.

"Osuđujem sve oblike rasizma kao neprihvatljivo ponašanje koje se kosi za normalnim odnosima među ljudima. Mislim da se ovakve predrasude moraju zakopati u prošlosti i niko ne bi smio biti na meti istih", napisao je Balakov, između ostalog, na nastavio:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Trenirao sam mnogo bugarskih timova u kojima su bili igrači različitog porijekla i niko ih nikada nije sudio prema boji kože... Moji komentari prije utakmice protiv Engleske, da Bugarska nema problema sa rasizmom su bazirani na činjenici da u domaćem šampionatu nisam vidio takve drastične probleme".

"Možda je bilo pojedinačnih slučajeva, ali ovo definitvno nije nešto što se viđa na stadionima. Želim jasno poručiti: S obzirom da je bilo rasne diskriminacije u Sofiji, želim se iskreno izviniti svim engleskih fudbalerima i onima koji su se osjetili uvrijeđenima", poručio je Balakov.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi