Tuga i bol za bivše prvake: Imaju vrhunski stadion, a jeza hvata od pogleda na trenutnu situaciju
FOTO: Facebook

Dotakli su dno

Tuga i bol za bivše prvake: Imaju vrhunski stadion, a jeza hvata od pogleda na trenutnu situaciju

H. Zilić

Prije 14 godina fudbalskom Evropom odjeknula je senzacionalna vijest. Hrabra "dama" suprostavila se velikanima i otišla na vrh svoje zemlje, otišla do titule prvaka tamo gdje je to skoro i nemoguće pored vladara.

Bila je to 2010. godine kada je ekipa Bursaspora postala prvak Turske i isprsila se velikanima Fenerbahceu, Galatasarayu i Besiktasu.

Ta nevjerovatna priča se dugo prepričavala, a i dan danas mnogi se sjećaju te nevjerovatne sezone. Tim iz Burse je sezonu kasnije zaigrao grupnu fazu Lige prvaka u grupi sa Manchester Unitedom, Valencijom i Rangersima.

Nakon toga fudbalska renesansa u Bursi dostigla je vrhunac 2015. godine, tačnije 21. decembra 2015. godine otvorena je spektakularna Timsah Arena dom Bursaspora. Moderan stadion kapaciteta 43.000 gledatelja i jedan od najmodernijih stadiona u Evropi.

I nakon toga godine boli, tuge, preživljavanja, a danas Bursaspor je pred zidom i totalnim krahom.

Na pomenutom stadionu uskoro bi se mogao gledati vjerovali ili ne amaterski fudbal jer je Bursaspor blizu ispadanja u četvrti rang takmičenja u Turskoj

Oglasi

Ispali u treću ligu, sunce ni na slikama

Bursaspor je prije sedam sezona krenula strmoglavim putem. Prvo su ispali u drugu ligu, zatim i treću ligu, a sada su fenjeraši četvrog ranga.

u svojoj "bijeloj" grupi treće lige, Bursaspor je na začelju sa 12 bodova, oduzeta su im tri boda zbog administrativnih nepravilnosti.

Koliko je situacija teška pokazuje podatak da za sigurnom zonom zaostaju pet bodova, a iza sebe imaju loš niz rezultata.

Ekipu danas čine turski fudbaleri, većinom domaći iz Burse, neki su čak i na amaterskom ugovoru.

Bivši prvak Turske proživljava najteže trenutke od osnivanja, a osnovani su 1963. godine.

Pored pomenute titule 2010. godine, Bursaspor u vitrinama ima i osvojen Kup Turske 1986. godine, a najveći evropski iskorak ostvarili su 1975. godine kada su stigli do četvrtine finala Kupa pobjednika Kupova gdje su zaustavljeni od kijevskog Dynama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti