Čančarević: Modrić je institucija, a BiH ima kvalitetu da se plasira na Evropsko prvenstvo
Golman iz Srbije oduševio je sve ljubitelje nogometa svojim odbranama u dvomeču sa Hrvatskom, ali i na ostalim utakmicama je bio na visokom nivou. Foto:FFA

Najbolji golman u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Čančarević: Modrić je institucija, a BiH ima kvalitetu da se plasira na Evropsko prvenstvo · Intervju

Dino Kurbegović

Nedavno su okončane kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, te je poznato koje reprezentacije su izborile plasman, ali i one koje će to pokušati preko baraža, koji se igra u martu naredne godine. Sigurno da je bilo dosta iznenađenja, ali jedno ime se posebno istaklo u ovim kvalifikacijama, zbog čega je nagrađen i izborom u najbolji tim kvalifikacija.

Riječ je o 34-godišnjem golmanu reprezentacije Armenije, Ognjenu Čančareviću, kojeg smo kontaktirali zahvaljujući video analitičaru Aleksandru Dubačkiću, koji je veliki prijatelj s ovim čuvarom mreže.

Za SportSport.ba Čančarević je govorio o svojim početcima, reprezentaciji Armeniji, utakmicama protiv Hrvatske, razgovoru sa Lukom Modrićem, šansama Bosne i Hercegovine u baražu za Evropsko prvenstvo...

Prije svega možete li nam ukratko kazato ko je ustvari Ognjen Čančarević, golman o kojem unazad 20-tak dana pričala cijela Evropa i golman koji je izabran u tim kvalifikacija za Evropsko prvenstvo?

„Rođen sam u Užicama, ponikao u Slobodi iz Užica, igrao još u Slogi, Radničkom, OFK Beogradu, Mladosti i Radniku iz Surdulice, nakon čega sam prešao u Armeniju na preporuku mojih prijatelja, koji su igrali sa mnom zajedno u Srbiji. Došao sam u Alashkert i u februaru će biti šest godina kako sam tu već. Iz fudbalske sam porodice, otac i stricu su treneri, brat mi je bio fudbaler i iz poznate sam fudbalske porodice u Srbije“.

Kako je došlo do toga da braniš za reprezentaciju Armenije?

Oglasi

„Došao sam u Armeniju da iskušam jedno novo iskustvo i dokazivanje jer sam cijelo vrijeme branio u Srbiji. Dva puta sam bio šampion države, osvajač Kupa, te smo igrali grupnu fazu Konferencijske lige sa svojim sadašnjim klubom. Interesovanja da branim za njihovu reprezentaciju pojavila su se već nakon tri godine, ali to nije bilo izvodivo dok ne napunim pet godina boravka, odnosno nastupanja u domaćoj ligi. Ispunio sam taj uslov i eto došlo je do realizacije, mislim da je to bio pravi potez“.

Nedavno si na utakmici protiv Hrvatske imao 10-tak odbrana, sve si zadivio svojim riječima i hvalospjevima o Hrvatskoj prije i poslije utakmice. Da li si razgovarao sa Lukom Modrićem, kako je sve to izgledalo za tebe i tu utakmicu sigurno da ćeš dugo pamtiti?

„Imao sam dosta posla na utakmici, naravno znamo ko je Hrvatska u svjetskom nogometu i to je bilo jako veliko iskustvo za mene i moje suigrače. Bilo mi je prijatno prije, tokom i poslije te utakmice, uvijek je lijepo razgovarati s normalnim ljudima. Popričao sam malo s Lukom Modrićem, on je poklonio svoj dres mom suigraču jer su se tako dogovorili prije utakmice. Nevjerovatno je koliko je Modrić normalan i pristojan čovjek, a takva fudbalska veličina i institucija, koji već 10 godina igra za Real Madrid. Svaka im čast na svemu što su uradili na velikim takmičenjima i jako mi je drago što sam se baš iskazao na te dvije utakmice protiv Hrvatske, da malo promovišem sebe, ali i reprezentaciju za koju branim u što boljem svijetlu“.

Za golmane kažu da su ko vino, što stariji to bolji, imaš 34.godine i kakvi su planovi za nastavak karijere, sigurno da se poslije sjajnih odbrana u kvalifikacijama biti interesa i ponuda?

Oglasi

„Osjećam se zrelo i u najboljim godinama, zdravlje me služi i nadam se da će tako biti i u narednom periodu. Siguran sam da ću braniti još nekoliko godina na visokom nivou jer želim pomoći reprezentaciji Armenije u sljedećem iskoraku. Što se tiče ličnih želja, imam dogovor s Upravom kluba ako dođe neka ponuda koja će zadovoljiti klub i mene da mogu da odem. Ne razmišljam o tome, želim da završim ovu polusezonu i da odem kući malo da se odmorim, jer je naporna sezona iza mene“.

Reprezentacija Armenije je tim koji je veoma nezgodan i koji često zna iznenaditi i znatno jače protivnike, kakvi su planovi za naredni period u ovoj selekciji, koja ima dosta mladu ekipu, ali i nekoliko poznatih igrača koji igraju u jakim klubovima?

„Mislim da smo mlada i talentovana reprezentacija sa dobrom perspektivom, koja će sigurno pokazati svoje kvalitete u narednim godinama. Mislim da smo sa selektorom Petrakovom na pravom putu i očekujem još bolje rezultate u narednom periodu. Mislim da je svjetla budućnost ove reprezentacije i da se najbolje od Armenije tek očekuje. Meni je jako drago što sam tu jedan od iskusnijih i jako mi se sviđa sarađivati s tim mladim i talentovanim igračima“.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Za kraj nam kažite koliko poznajete reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te kakvo je vaše mišljenje o tome može li naša reprezentacija kroz baraž otići na Evropsko prvenstvo?

„Dosta pratim reprezentacije iz naše regije, odnosno Balkana, gledam dosta vašu ligu i imam tamo dosta prijatelja. BiH ima dobru reprezentaciju, imali su probleme u kvalifikacijama, ali to je tipično za Balkan i selekcije iz ove regije. Nije ni Srbija briljirala, ali eto nakon 24 godine su uspjeli plasirati se na Evropsko prvenstvo. Iskreno volio bih i da se BiH plasira na Euro, gdje su već Hrvatska, Srbija, Slovenija, jer ovo naše područje je rasadnik fudbalskih talenata, uvijek bilo i uvijek će biti. Siguran sam da će svaka od tih reprezentacija imati šta da pokaže na Evropskom prvenstvu“, kazao je za SportSport.ba Ognjen Čančarević najbolji golman kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi