Tevez se bori protiv nepismenosti i siromaštva, pa je uveo novu rutinu za svoje fudbalere

Želi da školuje svoje igrače

Tevez se bori protiv nepismenosti i siromaštva, pa je uveo novu rutinu za svoje fudbalere

Edmir Škorić

Bivši napadač Manchester Cityja i Juventusa, sada trener Independientea, zabrinut je zbog velikog broja nepismenih i siromašnih u Argentini i svakako da želi da se ta negativna statistika poboljša.

Carlos Tevez je nosio nadimak El jugador del pueblo ili narodni igrač. Argentinac nikada nije izgubio kontakt sa stvarnošću i prije svega sa svojim porijeklom, istim onim koje dijeli sa velikom većinom mladih argentinskih fudbalera koji sanjaju da postanu veliki baš kao i on, uspjevši izroniti usred siromaštva, degradacije i kriminala.

"Učenje je jedino sredstvo za borbu protiv siromašva", kazao je Tevez u emotivnom intervjuu u Argentini gdje radi kao trener Independientea.

“Moje osoblje i ja smo napravili eksperiment, tražeći od naših igrača da riješe jednostavne probleme sabiranja i oduzimanja pod fizičkim stresom. Na kraju svake intenzivne vježbe tražio sam da mi kažu koliko je 2 plus 2, a troje djece nije moglo odgovoriti. To je ono što je siromaštvo", izjavio je Tevez, dodavši:

"Možemo dati hranu, materijalnu pomoć, ali samo učenjem izlazimo iz siromaštva. Živjeti dostojanstveno i znati kako se snalaziti. Bitno je učiti, znati čitati i znati šta potpisujete. Zbog toga smo mi i klub odlučili da pokrenemo poseban projekat koji će garantovati učitelja za svakog dječaka: nakon svakog treninga, oni kojima je to potrebno ostat će se još dva sata da uče i popune svoje praznine".

Oglasi

S druge strane, niko bolje od Carlitosa ne zna probleme iznesene u intervjuu datom Alehandru Fantinu. On, koji je rođen i odrastao u Fuerte Apacheu, jednom od najsiromašnijih i najopasnijih kvartova u Buenos Airesu, simbolu siromaštva koje danas obuzima gotovo 50% argentinske populacije, naučio je da život igrača (čak i ako je uspješan) to je mnogo više od šutiranja lopte.

“Dobro se sjećam šta znači roditi se i odrastati u apsolutnom siromaštvu. Vidio sam svoje roditelje kako se bude u 6 ujutru i vraćaju se kući u 7 uveče sa pocijepanom odjećom i prljavi. Slomili su leđa da donesu kući malo novca i stavili tanjir na sto".

"Odatle sam shvtio vrijednost žrtvovanja i rada, ali sam također shvatio važnost znanja kako se izraziti da ne budem prevaren. Važnost znati čitati kako ne bi živjeli u neznanju i marginalizaciji".

Od njegovog dolaska na klupu Independientea, ovaj tim je upisao tek jedan poraz i uspio je da se makne iz opasne zone, ali legendarni napadač nema za cilj da stvara kvalitetne fudbalere, već i zrele i pametne osobe koje će, prije svega, biti pismene i spremne da se bore u životu za svoja prava.

Top Komentari

stranputica
Bravo!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti