UEFA izabrala novi odbor koji će spašavati nogomet, na listi i proslavljeni dvojac sa Balkana

Oni će se pitati za mnoge stvari

UEFA izabrala novi odbor koji će spašavati nogomet, na listi i proslavljeni dvojac sa Balkana

Edmir Škorić
Teme:

Formiran je novi odbor unutar UEFA-e, a sastavljen je od oko 20-ak proslavljenih bivših igrača i sadašnjih trenera i uspješnih sportskih radnika. Lista bi mogla biti proširena u narednom periodu, a sa naših prostora dolaze dvije nogometne ikone.

Istaknuti treneri i bivši igrači pozvani su da se okupe i pozabave pitanjima koja se tiču pravila igre, suđenja i nogometnog kalendara. Upravno tijelo evropskog nogometa ranije ove edmice odobrilo je Nogometni odbor UEFA-e, a bivša zvijezda Hrvatske i Milana Zvonimir Boban postavljen je za predsjednika.

Do sada je potvrđeno 20 članova odbora, a među njima su veliki bivši igrači i mahom treneri i sportski radnici:

Carlo Ancelotti, Paolo Maldini, Fabio Capello, Javier Zanetti, Luis Figo, Philipp Lahm, Ronald Koeman, Michael Laudrup, Rafa Benitez , Roberto Martinez, Predrag Mijatović, Jurgen Klinsmann, Rudi Voller, Petr Cech, Juan Mata i Robbie Keane. Patrick Vieira i Didier Drogba također su dobili pozivnice.

Vjeruje se da će se ovom odboru pridružiti i trener Rome Jose Mourinho, te selektor nogometne reprezentacije Engleske Gareth Soutghate. Sve dakle proslavljena nogometna imena.

Primijetit ćete da područje Balkana predstavljaju dvojica - Zvone Boban kao predsjednik i Predrag Mijatović, nekadašnja zvijezda Real Madrida, kao član odbora.

UEFA-in novi odbor bavit će se pitanjima oko VAR-a , natjecanja, dobrobiti igrača, taktike i razvoja mladih, a u pripremi je i ženski odbor.

Član uprave rekao je za The Times: "Postoji velika frustracija među ljudima koji su igrali ili trenirali na najvišoj razini zbog nekih stvari koje su se nedavno dogodile u nogometu, i postoji osjećaj da oni nisu imali glas. Pogledajte VAR, izmjene zakona o igranju rukom, marginalne ofsajde — to bi trebalo poboljšati igru, ali jesu li svi to doista učinili?".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Odbor će se prvi put sastati 24. aprila i vjerovatno će se raspravljati o brojnim gore navdenim temama koje su izuzetno važne i za sadašnjost, ali i za budućnost evropskog nogometa.

Za očekivati je da vrsni nogometni znalci, koji su i sami imali velike i usješne karijere kao igrači ili treneri, naprave zajedničkim snagama najbolje za ovaj sport i da doprinesu njegovom napretku u narednim godinama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi