Aleksander Čeferin ostao na čelu UEFA, pa govorom za pamćenje najavio velike promjene
Aleksander Čeferin je od 2016. godine na čelu Evropske fudbalske federacije i tu će ostati i u naredne četiri godine (Foto: EPA)

Ponovo izabran za predsjednika UEFA

Aleksander Čeferin ostao na čelu UEFA, pa govorom za pamćenje najavio velike promjene

Midhat Šljivak

Aleksander Čeferin (55) izabran je danas na Kongresu UEFA za novog-starog predsjednika Evropske fudbalske federacije. Slovenački advokat bio je jedini kandidat i ostaje na čelu UEFA do 2027. godine. On je danas imao zanimljiv govor o kojem se će se pričati.

Slovenac Aleksander Čeferin ponovo je izabran za predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA). On nije imao protukandidata i očekivano ostaje na mjestu čelnika krovne kuće evropskog fudbala.

Čeferin je danas imao zanimljiv govor tokom Kongresa. On se posebno dotakao klubova koji žele kreirati Super ligu koja bi okupila najbolje klubove Starog kontinenta bez ikakvog utjecaja od strane UEFA.

"U posljednjih nekoliko godina izgled evropskog fudbala se promijenio do neprepoznatljivosti. Klubove su kupili investicioni fondovi i zbog toga su izgubljeni identiteti klubova".

"Određeni klubovi su vođeni na visokorizičan, bezobrazan način, koji prkosi logici i svim načelima. Moramo razbiti mit da je privatizacija fudbala nezaustavljiva. To je sadašnja opasnost, ali zajedno ćemo preokrenuti historiju. Fudbal je oduvijek bio i uvijek će ostati narodni sport", poručio je Čeferin.

Predsjednik UEFA posebno je u svom govoru bio oštar prema timovima koji žele Super ligu.

Oglasi

"Imamo dva suprotstavljena pogleda na svijet, cinizam ispred morala, sebičnost ispred solidarnosti. Pohlepa je ispred dobronamjernosti. Njihov lider govorikako će spasiti fudbal, a u stvarnosti je vuk prerišen u bakicu koji želi sve progutati", govori Čeferin i nastavlja:

"Stavili su vlastiti interes ispred otvorenosti prema drugima, tu su sramotne laži ispred istine, kartel iznad demokratije i meritokratije, cijene dionica iznad sportskih zasluga, novac iznad titula. Nema mjesta za kartele u evropskom fudbalu. Interes svih mora biti iznad interesa tri kluba. Moramo zaštititi nacionalna prvenstva", jasan je Čeferin.

Podsjetimo, stvaranje Super lige zagovarali su najbogatiji timovi svijeta. Međutim, liga se raspala i prije početka jer ih je većina odustala zbog protesta navijača.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Uporni su još samo Real Madrid, Barcelona i Juventus. Oni svim silama nastavljaju borbu protiv UEFA što bi im na kraju moglo donijeti ozbiljne posljedice.

Navodno bi moglo čak doći i do izbacivanja ovih klubova iz UEFA takmičenja ukoliko ne promijene svoj stav i vidjet ćemo kako će krovna kuća evropskog fudbala reagovati u budućnosti.

Top Komentari

vedin
Ovaj Slovenac nije normalan! Prvo navodi da klubove kupujuinvesticioni fondovi (PSG, a vodi mu ga jaran), spominje cijene dionica, a dva kluba koje proziva (Barcelona i Real) nemaju dionice jer su u vlasništvu navijača-članova. Ne želi Slovenac da prozove klubove koje su kupili arapi jer normalno onda nema live ni njemu. Nisam za Superligu kako žele ovi klubovi, ali i ovi iz UEFA-e su sve lopov do lopova.
1 0
atomskimrav
Sve bi on nesto ali ne smije, a najveci trnu oku mu je Perez. Samo treba velika muda da bi izbacio Real iz takmicenja. A opet na drugoj strani svom jaranu koji vodi Pariz sve je dopustio, trose milijarde godisnje na pojacanja i plate fudbalera, to je jedan od investicionih fondova koji su kupili klub koje on spominje, ali nista protiv njih ne poduzima.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi