Čeferin ubio i zadnju nadu, priznao da je UEFA nemoćna

Vlade odlučuju

Čeferin ubio i zadnju nadu, priznao da je UEFA nemoćna

Edmir Škorić

Prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin poručio je da ta organizacija nema nikakve ovlasti i mogućnosti da zabrane državama o odlukama da zaustave nogometne sezone.

Francuska je među prvima poništila takmičenja zbog pandemije koronavirusa, budući da je prethodno Vlada Francuske donijela odluku da nema sportskih aktivnosti do augusta. Isto je uradila i Nizozemska nakon što je premijer naredio da nema sporta do 1. septembra.

Uzdali su se neki u UEFA-u, koja je prijetila da će kazniti nacionalna saveze isključivanjem klubova iz evropskih takmičenja, ali očigledno je da iz Evropske nogometne federacije nemaju nikakvu mogućnost da spriječe gašenje sezona.

"Za nas je važno da znamo ko je šampion, ko je drugi, ko je treći i ko je četvrti. Moje osobno mišljenje je da se tako rano zaključenje sezone ne smatra idealnom stvari, jer se situacija može uveliko poboljšati i svi možemo igrati, osim nekoliko prvenstava. Ali ako je to odluka vlade, šta klubovi mogu učiniti? Ili liga? Ne mogu ništa. Za mene je, međutim, odluka bila preuranjena. To ne utiče na takmičenja Lige prvaka Lige Evrope, pa je to njihova odluka", kazao je Čeferin.

"Imamo dva francuska tima u Ligi prvaka i sada oni neće igrati do augusta. Ne znam je li im dobro, da ne igraju tako dugo, da se takmiče u tako teškim i važnim mečevima. Međutim, to nije odluka UEFA-e i mi je poštujemo. Klubovi moraju poštivati vladinu odluku. Nećemo se baviti situacijom, jer to zavisi od nekih tijela u Francuskoj. Poslali smo jasne smjernice iz sportskih razloga, kao što su formula za kvalifikacije za Ligu prvaka i Ligu Evrope", dodao je Čeferin.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Njemačka Bundesliga i 2. Bundesliga igra se od ovog vikenda, u junu su planirani Engleska, Španija i Italija, ali i dalje postoje mogućnosti da neka od njih poništi sezonu.

Što se tiče Premijer lige BiH, odluke državnih vlada su takve da su sve manje šanse da će se nastaviti, a tu ni UEFA sada ne može pomoći.

Top Komentari

Ende
"Za nas je važno da znamo ko je šampion, ko je drugi, ko je treći i ko je četvrti." Sve se zna, mirno spavaj :)
7 1
SonPen1946
ŠAMPIONI ;)
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi