Minuta šutnje, a onda navijači Celtica stupaju na scenu - Ponovo su pokazali pravo lice

Nisu se mogli strpiti

Minuta šutnje, a onda navijači Celtica stupaju na scenu - Ponovo su pokazali pravo lice

Eldar Ganibegović

Celtic je poznat kao klub koji se diči katoličanstvom i imaju druge stavove u odnosu na većinu drugih u Velikoj Britaniji. Daju podršku Palestini na dosta načina, a danas su otišli korak dalje tokom minute šutnje za Dan sjećanja.

Danas je u okviru 13. kola škotskog Championshipa Celtic ugostio Aberdeen. Konačan rezultat glasio je 6:0.

Hyun-Jun i Furuhaski bili su strijelci u prvom, a Palma Turnbull i Hyeon-Gyu (2) u drugom poluvremenu. No, za ovu priču, to je manje bitno.

Prije utakmice održana je minuta šutnje za Dan sjećanja. Jedanaesti novembar je dan završetka Prvog svjetskog rata, te se obilježava godišnjica primirja kojeg su 1918. godine Saveznici potpisali s Njemačkom.

U Velikoj Britaniji i zemljama Commonwealtha i nekim drugim zemljama ovaj dan obilježava se kao Dan sjećanja, a minuta šutnje na jedanaesti sat jedanaestog dana jedanaestog mjeseca označava vrijeme u koje je primirje stupilo na snagu.

U Velikoj Britaniji Dan sjećanja naziva se još i Dan makova, prema cvijeću koje je raslo po grobovima palih vojnika u Flandriji. Mak je u cijelome svijetu postao jedan od najpoznatijih simbola vojnika poginulih u Prvom svjetskom ratu.

Oglasi

Međutim, navijači Celtica nisu mogli izdržati. Neki od njih su zvižducima sve ispratili i tako iskazali svoj stav i ponovo pokazali svoje pravo lice. Neki su to pozdravili, a neki ne.

U Sjedinjenim Američkim Državama na isti se datum obilježava Dan veterana, kojim se odaje počast svim vojnicima koji su služili u Američkim oružanim snagama.

Australci i Novozelanđani svojih se žrtava sjećaju na ANZAC dan, 25. aprila (skraćenica ANZAC dolazi od Australian and New Zealand Army Corps). Dan je u početku obilježavao samo sjećanje na borce iz Prvog svjetskog rata, a danas se na taj dan odaje počast svim australskim i novozelandskim vojnicima koji su se borili u sukobima, ratovima i mirovnim operacijama.

Top Komentari

Kakav se znak treba nositi kao znak solidarnosti za nastradale Palestince u Gnocidu.
3 0
user1676717906
Bravo Celtic, bravo zeleni
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi