UEFA bez milosti: Na adresu Celtica stigla kazna zbog navijačke podrške Palestini
Navijači Celtica često iskazuju podršku Palestini koja je već sedmicama u ratu

Zelena brigada je uvijek uz Palestince

UEFA bez milosti: Na adresu Celtica stigla kazna zbog navijačke podrške Palestini

Edmir Škorić

Škotski velikan Celtic kažnjen je od UEFA-e zbog nekoliko stvari, a jedan dio odnosi se na to što su navijači ovog kluba u domaćoj utakmici protiv Atletico Madrida istakli brojne palestinske zastave.

Navijači Celtica poznati su odavno po tome što su uz Palestinu, a brojne zastave ove zemlje istaknute su tokom duela Celtica i Atletica, koji je odigran 25. oktobra u sklopu grupne faze Lige prvaka.

Škotima je izrečena novčana kazna od 29 hiljada eura nakon objavljivanja UEFA-inih kazni za mjesec oktobar, s detaljima o razlozima kažnjavanja.

Domaći meč protiv Atletico Madrida završen je rezultatom 2:2, a otkriveno je da je "neprimjereno ponašanje navijača na utakmici rezultiralo posljedicom".

UEFA-ino kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo objavilo je svoje novčane kazne za oktobar, detaljno navodeći razloge zbog kojih je Celtic tako teško pogođen. Klub je dobio kaznu od 8.000 eura za 'blokiranje javnih prolaza', 3.500 eura za 'paljenje vatrometa' i čak 17.500 eura za 'provokativnu poruku uvredljivog karaktera', a to se odnosi na isticanje podrške Palestini.

Oglasi

Zelena brigada, navijači Celtica, pokazali su solidarnost s Palestinom, ali UEFA zabranjuje palestinske zastave i traži da se ne vijore tokom utakmica, smatrajući ih "zastavama političke prirode".

Ovo je drugi put ove sezone da je Celtic kažnjen od UEFA-e. Prethodno su morali da plate 20 hiljada eura za transparente i 3,5 hilajde eura za vatromet tokom utakmice protiv Lazija. Klub je također kažnjen sa 23.000 eura zbog pirotehnike u svom prvom meču u grupi protiv Feyenoorda.

Minuta šutnje za Dan sjećanja, a navijači Celtica...

Navijači Celtica su prije 10 dana takođe iskoristili minutu šutnje u meču Celtica i Aberdeena u prvenstvu Škotske da odaju počast žrtvama Gaze.

Prije utakmice održana je minuta šutnje za Dan sjećanja. Jedanaesti novembar je dan završetka Prvog svjetskog rata, te se obilježava godišnjica primirja kojeg su 1918. godine Saveznici potpisali s Njemačkom. U Velikoj Britaniji i zemljama Commonwealtha i nekim drugim zemljama ovaj dan obilježava se kao Dan sjećanja, a minuta šutnje na jedanaesti sat jedanaestog dana jedanaestog mjeseca označava vrijeme u koje je primirje stupilo na snagu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U Velikoj Britaniji Dan sjećanja naziva se još i Dan makova, prema cvijeću koje je raslo po grobovima palih vojnika u Flandriji. Mak je u cijelome svijetu postao jedan od najpoznatijih simbola vojnika poginulih u Prvom svjetskom ratu.

Međutim, navijači Celtica nisu mogli izdržati. Neki od njih su zvižducima sve ispratili i tako iskazali svoj stav i ponovo pokazali svoje pravo lice. Neki su to pozdravili, a neki ne.

Top Komentari

mekac
Yebem li vam mamu svima u uefi ,gdje kad neka kazna za i oko cifuta ****li vam oni mater,sve ista ****a.
1 0
Kakaks
Uefa djubrad !
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi