U drugoj ligi je, tiho i u miru, jedan od najboljih veznjaka svijeta danas završio karijeru

Objavio kraj karijere

U drugoj ligi je, tiho i u miru, jedan od najboljih veznjaka svijeta danas završio karijeru

Edmir Škorić

Bivši veznjak Arsenala, Barcelone i Chelseaja Cesc Fabregas najavio je povlačenje iz profesionalnog nogometa nakon blistave 20-godišnje karijere.

Cesc Fabregas spustio je zavjesu na svoju veličanstvenu karijeru nakon što je u iskrenoj izjavi najavio odlazak u mirovinu.

36-godišnji bivši veznjak Arsenala, Barcelone, Chelseaja i Španije osvojio je sve što se može osvojiti u igri na klupskoj i međunarodnoj razini. Ali njegova sezona u Serie B s Comom bila mu je posljednja kao igrač i sada će prijeći u trenerski posao u italijanskom klubu.

Nakon što je okačio kopačke o klin, Fabregas je rekao: "S velikom tugom došlo je vrijeme da okačim svoje kopačke. Od svojih prvih dana u Barci, Arsenalu, Barci opet, Chelseaju, Monacu i Comu, cijenit ću sve. Od osvajanja Svjetskog prvenstva, Eura, osvajanja svega u Engleskoj i Španiji i gotovo svih evropskih trofeja, bilo je to putovanje koje nikada neću zaboraviti".

"Svi oni koji su mi pomogli, moji saigrači, treneri, direktori, predsjednici, vlasnici, navijači i moj agent. Cijeloj mojoj porodici, od roditelja i sestre do supruge i djece, cijenim vaše savjete, mentorstvo i mojim protivnicima koji su me pokušali nokautirati, hvala što ste me učinili jačim".

Oglasi

"Također sam naučio tri jezika i postao suosjećajniji i mudriji tokom svojih putovanja. Doživio sam iskustva za koja nisam mislio da ću im se u milion godina uopće približiti. No nije sve tuga jer ću sada prijeći bijelu crtu i početi trenirati B i Primavera momčadi Coma 1907. Klub i projekt zbog kojeg ne mogu biti više uzbuđen".

"Ova šarmantna nogometna ekipa osvojila je moje srce od prve minute i došla mi je u savršenom trenutku moje karijere. Zgrabit ću je s obje ruke. Dakle, nakon 20 nevjerovatnih godina punih odricanja, predanosti i radosti, vrijeme je da se zahvalim na svemu. Uživao sam u svakoj minuti", poručio je Cesc.

Fabregas je započeo svoju profesionalnu karijeru u Arsenalu, a za prvu momčad debitovao je 2003. u dobi od 16 godina, postavši najmlađi igrač kluba u povijesti. Španac je zabio jednom u tri utakmice u svojoj prvoj sezoni, prije nego što je napravio senzacionalan proboj.

Iste sezone, Fabregas je osvojio i FA kup, nastupivši 46 puta u svim takmičenjima. Kasnije će osvojiti nagradu Golden Boy, i tada je bio najuzbudljiviji mladić na planeti. Nakon što je upisao više od 300 nastupa za Arsenal, Fabregas je odlučio krenuti u novu avanturu i pridružiti se dječačkom klubu Barceloni 2011. godine.

Fabregas je osvojio svoj prvi naslov prvaka 2013. kada je Barcelona podigla La Ligu, a on je bio ključni kotačić u vrlo uspješnoj momčadi koju je izgradio Pep Guardiola. Zapravo, Fabregas bi, uz Xavija, Andresa Iniestu i Sergia Busquestsa, činio jedan od najmoćnijih kvarteta veznih linija u svjetskom nogometu.

Oglasi

Nakon tri godine u rodnoj Španiji, postigavši 41 gol u 151 utakmici, Fabregas se vratio u Englesku i potpisao za Chelsea koji je pokušavao osvojiti Premier ligu pod Joseom Mourinhom. Modri su učinili upravo to dok je Mourinho izgradio ekipu poput stroja koja je dominirala Engleskom 2014./15.

Fabregas je nastupio u 34 od njihovih 38 utakmica u Premier ligi te sezone i na kraju je došao sa svojim prvim naslovom prvaka u Engleskoj.

Ukupno je Fabregas upisao 198 nastupa za Chelsea, osvojivši tri velika trofeja uključujući FA kup 2018., prije nego što je potpisao troipolgodišnji ugovor za Monaco u januaru 2019. Fabregas je bio oslonac u Monacovoj ekipi i imao je uspješan učinak u južnoj Francuskoj, unatoč mukama s povredama.

Međutim, Fabregas je započeo svoju posljednju avanturu svoje profesionalne karijere prošlog ljeta kada se pridružio italijanskom drugoligašu Comu. Nastupio je u 17 utakmica za Gli Azzurre koji su završili na 13. mjestu. U svojoj klupskoj karijeri Fabregas je odigrao nevjerovatnih 738 utakmica, postigao 115 golova i osvojio nekoliko priznanja.

Što se tiče Fabregasove međunarodne karijere, igrao je za Španiju u njihovoj 'zlatnoj čaroliji' kada su osvojili tri uzastopna velika turnira i igrali nevjerovatan nogomet. La Roja je osvojila Euro 2008. pobijedivši Njemačku 1:0 u finalu zahvaljujući golu Fernanda Torresa.

Uslijedilo je Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi, kada je Andres Iniesta zabio za Španiju u finalu protiv Nizozemske. Njihova posljednja velika čast u tom razdoblju stigla je na Euru 2012. Fabregas je odigrao ključnu ulogu i na kraju je upisao 110 nastupa za svoju naciju, postigavši 15 golova, prije nego što je 2016. odlučio da okonča reprezentativnu karijeru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi