Sinoć su u Češkoj slavili plasman na Euro, jutros ne vjeruju šta čitaju

Neočekivana odluka

Sinoć su u Češkoj slavili plasman na Euro, jutros ne vjeruju šta čitaju

Edmir Škorić

Reprezentacija Češke imala je dosta problema u kvalifikacijama za Euro 2024. godine, ali su na kraju izborili plasman na veliki turnir koji će se narednog ljeta igrati u Njemačkoj. No, nije sve idealno, dan nakon slavlja stigle su pomalo neočekivane vijesti.

Česi su u ponedjeljak navečer ugostili Moldaviju u Olomoucu, pa su sa 3:0 pobjedom uspjeli da se iz grupe E zajedno s Albanijom plasiraju na Euro.

"Pritisak je bio ogroman, ponekad ga nisam ni razumio", rekao je Jaroslav Silhavy, koji je napustio klupu češke reprezentacije nekoliko sati nakon velikog uspjeha.

On je bio kritikovan posljednjih mjeseci i ne samo zbog loših rezultata, već i zbog načina na koji je njegova reprezentacija igrala fudbal.

Silhavy je nedugo nakon meča sasvim neočekivano objavio da daje ostavku.

Oglasi

"Iako smo sretni, prije utakmice smo odlučili (zajedno sa štabom) da nećemo nastaviti rad u reprezentaciji. O tome sam obavijestio predsjednika Saveza Petra Fousku. Pritisak je bio ogroman, ponekad to nisam ni razumio. To je uticalo i na našu odluku", rekao je on u intervjuu za CT Sport.

Također se zahvalio igračima i članovima stručnog štaba na saradnji, a Česi su se na zvaničnim profilima na društvenim mrežama opraštali od selektora koji im je omogućio nastup na Euru unatoč svim problemima.

Nakon što je 62-godišnjak objavio svoju odluku, Fousek je izdao saopštenje. U njemu se zahvalio treneru na dugogodišnjem radu i dao prve informacije o izboru njegovog nasljednika.

Ništa od ranog imenovanja novog selektora

"Prije svega želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom da smo uspjeli da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Trener je razgovarao sa mnom i obavijestio me o svojoj odluci. Moramo da mu se zahvalimo i za ove kvalifikacije i za posljednjih pet godina kada je vodio reprezentaciju. Preuranjeno je spekulisati o imenu novog selektora.Odluku o novom selektoru sigurno nećemo donositi na sjednici Izvršnog odbora u utorak".

Jaroslav Silhavy je selektor reprezentacije Češke od 2018. Predvodio je tim u 58 mečeva, a po tome je drugi iza Karela Brucknera (77 mečeva). Njegov rekord je 28 pobjeda, 10 remija i 20 poraza. Prethodno je sa timom prošao na Euro 2020, gdje je stigao do četvrtfinala.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Suočavao se, kako rekosmo, sa raznim problemima u Češkoj, a prije odlučujuće utakmice protiv Moldavije morao je da izbaci trojicu fudbalera iz tima jer su se u subotu navečer opijali u klubovima u Olomoucu, samo 48 sati prije meča odluke.

Top Komentari

Zax
Piksi ostaje,svidja mi se ovo stanje da je srbija bez euforije na ep,tebi ostaje nargila i gledaj u haber kutiju svoje komsije i navijaj
0 1
BosanskaSvedska
Sta ceka piksi? Traktore ili? Vrijeme je za odkaz
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi