Četiri kluba u borbi za Premijer ligu, šest  za opstanak

Kreće drugi dio sezone u Prvoj ligi Federacije

Četiri kluba u borbi za Premijer ligu, šest za opstanak

S. Mlaćo

U subotu i nedjelju nastavlja se drugi dio sezone u Prvoj ligi Federacije.

Kao i obično, prelazni rok nije donio ama baš ništa novo, igrači su se selili iz kluba u klub, te ostali u istom rangu takmičenja, dok spektakularnih transfera nije bilo ni u najavi. 

Jesenji šampion je visočka Bosna i u ovom klubu, te samom gradu, vlada prva nogometna euforija. Svi konačno žele da Bosna izbori plasman u Premijer ligu, a velikih promjena u igračkom kadru ovog kluba nije bilo. Klub su pojačali Adnan Hodžić iz Mladosti, dok su na posudbu iz FK Sarajevo stigli mladi Vedad Gljiva i Edvin Rastoder. Visočani imaju samo bod prednost u odnosu na NK Travnik, a u prvom kolu nastavka sezone danas će u goste neugodnoj Čapljini. 

Veziri sa Pirote prvi su pratioci Bosne, a i u ovom klubu ne kriju da žele povratak u Premijer ligu. Nisu mnogo mijenjali postojeći kadar, a uspjel su zadržati prvog strijelaca lige Sabahudina Jusufbašića koji će u drugom dijelu sezone biti glavna uzdanica Travničana. Od povrede se oporavio Irhan Smajić, a iz HNK Orašje su stigli Matijas Pejić i Seid Zukić. 

Travničani sezonu otvaraju gostovanjem Veležu, a u korist im ne ide što su uspjeli izboriti prolaz u četvrfinale Kupa pa bi im igranje na dva fronta sigurno moglo stvoriti male probleme. 

Trećeplasirano Orašje ima 26 bodova, ali teško je očekivati da se Labudovi sa Save uključe u borbu za prvo mjesto. Ovaj klub preuzeo je Marko Stojić, koji je odmah i pojačao redove dovođenjem Milovana Novakovića, Darija Purića, Zorana Brkovića, Ognjen Radulović, a tim su napustili Matijas Pejić, Aleksandar Vidović, Josip Maskaljević, Elvedin Aletić...

Orašanima u prilog ide da imaju najpovoljniji raspored u odnosu na ostale konkurente iz vrha tabele. 

Prava enigma je četvrtoplasirani GOŠK iz Gabele. Gabeljane je u zimskoj pauzi preuzeo Darko Vojvodić, ali u pripremnom periodu tim iz Hercegovine nije briljirao. Vrijedno pojačanje za GOŠK je sigurno Amir Zolj koji dolazi iz Olimpika, a tu je i povratnik Miljenko Bošnjak koji je boravio u zatvoru zbog afere iz vremena kada je nastupao u susjednoj Hrvatskoj. 

Bratstvo i Zvijezda dijele peto mjesto, a zanimljivo da su oba tima promijenila trenere na zimskoj pauzi. Zvijezdu je preuzeo Bojan Magazin, dok je na klupu Bratstva sjeo iskusni Denis Sadiković. Ipak, i pored dosta renomiranih igrača za bh. nogomet, teško je očekivati da će se ova dva tima uključiti u borbu za prvo mjesto. 

Sedmoplasirani Rudar iz Kaknja u pripremnom periodu pokazao je blago rečeno slabe partije, a tim je pojačao Bajro Spahić, dok je slobodne papire uzeo dugogodišnji kapiten Zlatan Gafurović. FK Goražde su pojačali Raščić i Drljević iz Olimpika, te Huseinspahić uz Čelika, a sredina tabele je realnost ovog tima, koji bi mogao i odlučiti šampiona, s obzirom da mu na megdan dolaze gotovo svi klubovi iz vrha tabele.

Jedinstvo iz Bihaća sa pripremama je počelo među posljednjim federalnim ligašima, a klub će sa klupe predvoditi Nedžad Žerić. Prije par dana Bišćane je pojačao i napadač Miloš Galin, a navijači za sada maštaju o stranim investitorima koji bi definitivno promijenili trenutno teško stanje i pokušali vratiti klub na staze stare slave.

Sloga iz Siminog Hana angažovala je veliki broj novih igrača, kao i ambicioznog trenera Nermina Bašića. Bašić je istakao da je Slogin cilj ove polusezone opstanak u ligi, ali da su ambicije u narednoj sezoni mnogo veće. 

Budućnost iz Banovića i Bosna Sema dijele 11., odnosnu 12. poziciju, te je u oba klub zacrtan jedan cilj: opstanak u ligi.

 

Trinaestoplasirana Čapljina ima 17 osvojenih bodova, a u zimskom prelaznom roku napustio ih je kapiten Ivan Raič, dok će pojačanje sigurno predstavljati dojučerašnji član Olimpika Tarik Isić.

Velika borba za opstanak predstoji i Radničkom iz Lukavca, te mostarskom Veležu. U Radničkom vlada veoma haotična situacija, te su svi mišljenja da se Lukavčani ne mogu spasiti od ispadanja. Klub je preuzeo trener Milenko Bošnjaković, a od pojačanja vrijedi izdvojiti iskusnog Mladena Stjepanovića i Stefana Udovičića koji je stigao na posudbu iz Olimpika.

U mostarskom Veležu nisu odmarali nijednog dana priprema. Ibro Rahimić je svjestan da Rođene čeka težak posao, a veliki broj novih igrača, većinom mladih, potpisao je vjernost mostarskom ponosu. Stigla su dvojica golmana Almin Abdihodžić te Benjamin Tipura, te Emrah Krcić i Rodrigo Carvalho.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Rođeni već u subotu dočekuju drugoplasirani Travnika, a njihova sudbina uveliko će biti poznata nako tog meča. Ukoliko slave pobjedu mogu se upustiti u borbu za opstanak, međutim, novi kiks značio bi definitivni ponor. 

Posljednjeplasirani Novi Travnik već odavno je sigurni putnik za niži rang. Novotravničani su u prvom dijelu sezone osvojili samo pet bodova, a angažovali su i novog šefa sručnog štaba Salima Durakovića, sa željom da već krenu praviti tim za narednu sezonu Druge lige Federacije BiH grupa Zapad.

Zaprati NK Jedinstvo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Jedinstvo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti