Chelsea će biti izbačen iz Lige prvaka!?

BBC donosi vijest

Chelsea će biti izbačen iz Lige prvaka!?

E. Ganibegović

Chelseajev nastup u Ligi prvaka naredne sezone pod znakom je pitanja. 

Zbog produžene prodaje engleskog kluba, još uvijek aktuelnim prvacima Evrope prijeti isključenje s turnira. O detaljima dramatičnog scenarija izvijestio je "BBC".

Chelsea je prošlu sezonu završio na trećem mjestu tabele Premier lige. Igrači Thomasa Tuchela nisu se uspjeli približiti konkurenciji za osvajanje prvenstva, Manchester Cityju i Liverpoolu, no treće mjesto u engleskom Premiershipu garantuje klubu sudjelovanje u sljedećem izdanju Lige prvaka.

U slučaju Chelseaja situacija je komplikovanija, a momčad je čak u opasnosti da bude isključena iz najprestižnijih takmičenja u Evropi.

Glavni problem engleskog kluba je dugotrajna kupovina Chelseaja od strane konzorcija Todd Boehly. Kako je "BBC" prije nekoliko dana izvijestio, vlasnik Chelseaja Roman Abramowič stao je na put transakciji.

Rus, koji je bio prisiljen prodati klub nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, odbio je dopustiti britanskim ministrima da budu sigurni da će prihod biti doniran u dobrotvorne svrhe.

Oglasi

Međutim, kako se ispostavilo, stav milijardera nije jedini Chelseajev problem. Kako tvrdi novinar Dan Roan, iako je britanska vlada spremna pristati na finaliziranje prodaje, situacija u klubu može biti još komplikovanija s vremenom.

Portugalski ministri također moraju dati suglasnost za kupnju Chelseaja. Sve zato što Abramowič ima portugalski pasoš. Novinar "BBC-ja" je izvijestio da su trenutno u tijeku razgovori i rad kako s vladom Portugala, tako i s Evropskom komisijom. Svrha oba politička tijela je osigurati zakonitost transakcije.

Dugotrajne rasprave između ministara zauzvrat mogu naštetiti Chelseaju. Situacija postaje sve teža. Engleski nogometni savez dužan je predstaviti spisak momčadi koje će u njegovo ime nastupiti u sljedećem izdanju Lige prvaka.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Organizacija to mora učiniti do početka juna. U takvoj situaciji, ako Chelsea ne bude prodan do 31. maja, klub neće dobiti odgovarajuću licencu, te kao rezultat neće nastupiti u sljedećem izdanju prestižnog takmičenja.

Ako Chelsea bude isključen iz Lige prvaka, Arsenal, peta momčad u posljednjoj sezoni Premier lige, imat će priliku zaigrati u grupnoj fazi Lige prvaka. 

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

henna
Pišajte super ligu i svi oni koji vole " loptu" razmišljaju o toj usranoj super ligi. Ljudi dragi, vi koji ste za super ligu , jeste li vi normalni???? Šta samo ovi " bogataši " mogu u tu super ligu? Pa jah arapska nafta se UPMPAVA U FUDBAL TJ SUPER LIGU, ŽALOSNO. I Chelsea nije Tuchel-ov već Abramovićev ( rusom) koji u Chelsea već GODINAMA upumpava sada RUSKU NAFTU. Lp za normalne
1 5
denimen9
Chelsea će uvijek imati mjesto u Super Ligi, tako da i nije neki bed ako ih ovi Čeferinovi papci izbace.
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi