Ako mislite da ste neodgovorni s novcem, samo pogledajte šta radi Chelsea
Chelsea je definitivno klub koji ima premalo uspjeha u odnosu na to koliko novca troši.

Za utjehu

Ako mislite da ste neodgovorni s novcem, samo pogledajte šta radi Chelsea

Eldar Ganibegović
Teme:

Živimo u vremenu kada je fudbal veliki biznis. Milioni i milijarde se upumpavaju, mnogi igraći su previše plaćeni i kada su u pitanju plate i obeštećenja, a neki klubovi prednjače u rasipanju. 

Klubovi poput PSG-a i Manchester Cityja su najviše na udaru kritika zbog toga, dok neki također troše previše poput Manchester Uniteda ili Chelseaja, a prolaze "ispod radara" kada su kritike u pitanju.

U ovom tekstu osvrnut ćemo se na nevjerovatno trošenje novca Chelseaja, koji je u posljednje vrijeme uložio silne milione u dovođenje igrača.

Ove zime su napravili najskuplji transfer do sada. Doveli su Mudryka iz Shakhtara za čak sto miliona eura. U pitanju je 22-godišnjak koji je u dosadašnjem dijelu karijere postigao 12 golova i upisao 17 asistencija. Potencijal definitivno jeste, ali da li je za dati sto miliona eura za njega u ovom momentu?

Također, koliko je sve stvar u novcu, dokazuje i to da je Mudryk navijač Arsenala i da je otvoreno najavljivao prelazak na Emirates danima unazad, a onda je stigla vijest da potpisuje za gradskog rivala.

Mudryk je samo jedan u nizu igrača koje je Chelsea doveo ove sezone za velike svote novca. Prije njega doveden je Wesley Fofana iz Leicestera za 80 miliona eura, 65 miliona plaćen je Brightonu Marc Cucurella.

Oglasi

Zatim su za Raheema Sterlinga Manchester Cityju platili 56 miliona eura, dok su Benoita Badiashilea i Kalidoua Koulibalyja su Monacu i Napoliju platili po 38 miliona eura.

Carney Ckukwuemeka je iz Aston Ville doveden za 18 miliona eura, dok su po 12 plaćeni mladi Andrey Santos, te Pierre-Emerick Aubameyang koji je već blizu odlaska iz kluba.

Danas je ozvaničen još jedan milionski transfer. Noni Madueke je doveden iz PSV-a za cifru od 35 miliona eura i zaista se postavlja pitanje koja je granica Chelseaja i gdje je u svemu tome finansijski fair-play.

Joao Felix

Opis nije dostupan.

Portugalski reprezentativac Joao Felix tek je posebna priča kada je Chelseajevo rasipanje novca u pitanju.

Oglasi

Za posudbu do kraja sezone Chelsea je platio 11 miliona eura Atletico Madridu, te će plaćati cijelu Felixovu platu, pa će ih taj potpis koštati oko 20 miliona eura ukupno.

Na debiju je Felix igrao dobro, a onda je uslijedio direktan crveni karton koji će ga s terena udaljiti tri utakmice zbog suspenzije, pa se prostom matematikom može zaključiti da je tako već propalo oko dva miliona eura koje je Chelsea uložio u njega.

Do kraja sezone ostalo mu je još 17 utakmica na raspolaganju u Premier ligi i najmanje dvije, a maksimalno sedam u Ligi prvaka, što znači da ga Chelsea plaća oko jedan milion eura u prosjeku po jednoj utakmici, ukoliko nastupi na svakoj, a tri je već bacio niz vodu.

Prethodne sezone

Opis nije dostupan.

Ako se vratimo još unazad, jasno je da je Chelsea napravio još dosta skupih promašaja.

Romelua Lukakua su iz Intera doveli za 113 miliona eura, ispostavio se kao teški promašaj, a onda je vraćen u taj isti Inter na posudbu za dva miliona eura, gdje je također promašaj.

Prije toga je Havertz doveden za 80, Werner za 53, Chillwell za 50, Ziyech za 40, Kepa za 80, Jorginho za 57, Morata za 66, Bakayoko i Drinkwater za 40 miliona...

Potražite više informacija na temu Premier league:

Posljednji put su šampioni Engleske bili 2017. godine, godinu kasnije osvojen je FA Cup, 2019. Evropska liga, a 2021. Liga prvaka. U 2022. godini očekivano su osvojili UEFA Superkup i FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo.

Trenutno su deseti u Premier ligi Engleske. Da li je to dovoljno ako se uzme u obzir koliki su novac potrošili/uložili/prosuli, presudite sami.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DOKTOR_GAZ_
Radimo na tekstu u redakciji. AR567AL je NAJLOSIJE POSLOVAO..Ulozili su NAJVISE NOVCA, a imaju 0, N U L A evropskih trofeja..SAMO ISTINA.
0 4
user1646942280
Koliki je Mutd potrošio poslije Fergija, a šta su osvojili? Chelsea će dovesti još par igrača i onda ide uigravanje ekipe. Odlazi ko je višak i ko se ne uklapa u sistem. Ko imalo prati fudbal, jasno je da grade mlad, koji treba da bude konkurentan desetak godina. A ako tražite primjer neodgovornog poslovanja ima primjer Barcelonu. Lp
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti