Eksperti potvrdili - Chelseaju bi ubrzo mogli biti oduzeti bodovi

Veliki problemi za tim iz Londona

Eksperti potvrdili - Chelseaju bi ubrzo mogli biti oduzeti bodovi

Esmer Oštraković

Novi problemi ubrzo bi mogli zadesiti Chelsea, a ovaj put se radi o oduzimanju bodova. Razlog je način na koji je bivši vlasnik, Roman Abramovich, finansirao klub tokom perioda u kojem je bio glavni u klubu.

Kako prenose engleski mediji procurili su podaci putem kojih je otkriven niz tajnih ispalta koje su skoro pa sigurno prekršila stroga fudbalska pravila.

Sve su otkrili novinari Guardiana, ali i njihovi internacionalni partneri. Stručnjaci predviđaju potencijalnu kaznu za Chelsea.

Oni tvrde da će kazna najvjerovatnije biti oduzimanje bodova od strane čelnika Premiershipa, ali još uvijek ne znaju koliko bodova bi im moglo biti oduzeto.

"Otkriven je niz uplata vrijednih desetine miliona funti tokom jedne decenije, a usmjereni su preko offshore računa koji pripadaju Abramovichu.

Oglasi

Čini se da su transakcije bile u korist Chelseaja, što dovodit do pitanja jesu li bile prijavljenje u računima koji su dostavljeni nadzornim organima", pišu engleski mediji.

Agent Edena Hazarda, koji je Plavce vodio do nekih sjajnih uspjeha, bio je jedan od onih kome je novac uplaćen, a radi se još i o transferima Eto'a i Williana.

Čelnici Premiershipa već su krenuli sa ispitivanjem finansija ovog kluba i to za period od 2012. do 2019. godine.

Upitno je da li je Abramovich kršio pravila u korist Chelseaja

Dokumenti koji su se pojavili postavljaju pitanje da li je ruski milijarder više puta prekršio pravila u korist Chelseaja.

Stručnjak za fudbalske finansije Kieran Maguire iznio je i potencijalne sankcije koje bi Chelsea mogao dobiti ako bude proglašen krivim za kršenje pravila.

"Ako postoje dokazi da je klub koristio transakcije trećih strana da zaobiđe pravila profitabilnosti i održivosti, onda bi sankcije bile ili finansijske ili oduzimanje bodova.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Vjerovano će to biti oduzimanje bodova jer bi na taj način druge upozorili šta će se desiti ako budu radili nešto slično", tvrdi Maguire.

Chelsea, koji sa klupe predvodi Mauricio Pochettino trenutno se nalazi na 10. mjestu na tabeli sa 16 osvojenih bodova.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti