Chelsea je na ukleti broj od 2004. potrošio 315,5 miliona eura, ali prokletstvo niko nije preživio

Još od Hasselbainka...

Chelsea je na ukleti broj od 2004. potrošio 315,5 miliona eura, ali prokletstvo niko nije preživio

Edmir Škorić
Teme:

U Chelseaju niko ne želi imati posla s brojem 9. Neki zanemare to prokletstvo, pa se pokaju. Od 2004. godine samo jedan napadač sa tim brojem uspio je da opravda očekivanja, svi drugi su poklekli.

Romelu Lukaku je nakon neuspješne sezone (15 golova u 44 utakmice) zatražio prelazak u Inter. Broj 9 je tada bio oslobođen, ali niko se nije žurio zadužiti ga na Stamford Bridgeu.

“Ljudi mi govore da je devetka prokleta. Ne čuvamo broj za neku posebnu pridošlicu - za broj 9 nije bilo potražnje. Igrači ponekad žele promijeniti svoj broj, ali začudo, niko ovaj ne želi", govorio je bivši menadžer Chelseaja Thomas Tuchel kada je Belgijac oslobodio devetku, a istu niko nije želio.

"Svi koji su duže od mene u klubu kažu: 'Ali taj igrač je imao 9, a nije zabijao'. Stoga smo suočeni sa situacijom da se niko ne želi baviti tim brojem", kazao je Nijemac.

Pierre-Emerick Aubameyang riskirao je i uzeo "devetku". Tuchel je govorio o hrabrosti napadača:

“Ako je dovoljno hrabar da uzme dres s brojem 9, onda će i uzeti. Ne boji se prošlosti i onoga što ovaj broj znači. Pierre-Emerick spreman je napisati vlastitu priču. Auba pozdravlja izazove".

Oglasi

Ali nakon pola godine u Barceloni (13 golova), u Engleskoj je Gabonac zabio samo 3. Vrijeme je za razgovor o prokletstvu. Je li sve tako loše? Uvjerite se sami - čini se da je posljednji koji je dostojanstveno nosio broj 9 u Chelseaju bio Jimmy Floyd Hasselbaink, koji je u dvije sezone zaredom postigao 25+ golova.

Nakon Hasselbainka klub redovno troši na devetke: 315,5 miliona eura od 2004. godine.

Možda i najbolji nakon Hasselbainka sa brojem 9 bio je Tammy Abraham, koji je postigao 30 golova na 79 utakmicam, dok je Fernando Torres na čak 172 utakmice zabio samo 45 golova.

Bivšem legendarnom napadaču Hernanu Crespu su 42 utakmice bile dovoljne tek za 13 golova, dok je Matej Kežman kao "prvi na listi prokletsva broja devet" postigao samo sedam golova na 41 utakmici.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Alvaro Morata je odigrao 48 utakmica s brojem 9 na leđima u plavom dresu i postigao je tek 15 golova. Prije njega Radamel Falcao - jedan gol na 12 mečeva. Di Santo je na 16 utakmica od 2008. do 2010. godine ostao bez ijednog gola.

Bilo je tu dosta sjajnih napadača nakon 2004. godine u Chelseaju koji su nosili broj devet na leđima, ali od legendarnog Hasselbainka niko nije uspio da napravi konkretne brojke kada su golovi u pitanju.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi