Roberto Carlos mu je pokazao na semafor, a "luđaku od 400 kilograma" ništa drugo nije preostalo

Nezaboravan trenutak

Roberto Carlos mu je pokazao na semafor, a "luđaku od 400 kilograma" ništa drugo nije preostalo

Edmir Škorić

Jedna od najslavnijih ili bolje rečeno najneslavnijih scena u nogometnoj povijesti viđena je 15. avgusta 2001. godine, a akteri su bili dvije legende - Roberto Carlos i Jose Luis Chilavert.

Nakon kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo protiv Brazila, paragvajski golman Chilvaert jasno je dao do znanja svom Robertu Carlosu šta misli o njemu. Iako su bivšeg igrača Real Madrida na sve strane hvalili, cijenil, voljeli i poštovali, Chilavert mu je uradio ono što je vidio cijeli svijet i što je svakog normalnog zgrozilo.

Tokom svoje aktivne karijere Chilavert je bio jedan od najboljih golmana na svijetu. Imao je reflekse, brze reakcije na liniji, veliko samopouzdanje u kontroli svog kaznenog prostora, ma skoro da nije imao manu. Osim toga, zabijao je i golove...

Osim po spektakularnim odbranama ostaje upamćen i po svojoj hladnokrvnosti pred protivničkim golom kod slobodnih udaraca i jedanaesteraca. Ekscentrik je tokom karijere 58 puta pogađao protivničku mrežu.

Ali postoji i druga strana Chilaverta: genij i ludilo vrlo su bliski jedno drugom. Na momente postane luđak koji napada sve redom. Okršaji s Argentincem Martinom Palermom su legendarni, a nije mu stranu da dobije crveni karton. Sve to je objasnio riječima da "svi dobri golmani su agresivni".

Godine 1994. ćelavac je dobio kaznu od tri mjeseca suspenzije jer je tokom utakmice udario dječaka s loptom. Tri godine kasnije brutalno se potukao s Kolumbijcem Faustinom Asprillom tokom utakmice. Asprilla je isključen, ali Chilavert ga je prethodno isprovocirao. "Kad niko nije gledao, udario sam ga po glavi u tunelu za igrače", rekao je ponosno golman u svojoj domovini.

Oglasi

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine imao je okršaj sa brazilskom legendom Robertom Carlosom. Kada se Roberto Carlos otišao da se rukuje s njim nakon pobjede Brazila od 2:0, paragvajski golman mu je pljunuo u lice, a sve to snimale kamere koje su bile na metar. Snage sigurnosti zatim sprječavaju njih dvojicu da se međusobno sukobe.

Chilavert je naravno imao objašnjenje i za taj napad. "Nakon prekršaja, ovaj me patuljak pozvao: 'Ustani, Indio!' I nakon pogotka uhvatio se za međunožje kako bi me isprovocirao.  Onda mi je pokazao prema semaforu. Ja sam se branio i pljunuo na njega", objašnjava nakon incidenta Chilavert, te dodaje: "Svi znaju da je Roberto Carlos provokator. On to i dalje radi i onda se pretvara da je nevin".

No, Roberto Carlo nije jedini Brazilac koji je iznervirao Chilaverta. Prije utakmice tadašnji trener Brazila Luiz Felipe Scolari rekao je: “Pucaj, pucaj! Chilavert nosi oko 400 kilograma čiste masti", rekao je Scolari.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Chilavert je kažnjen pet utakmica zabrane igranja zbog pljuvačkog napada. Čak je propustio i uvodnu utakmicu Svjetskog prvenstva 2002. protiv Južne Afrike. Ali nikada nije požalio zbog svoje ludosti. "To su stvari koje se s vremena na vrijeme događaju u nogometu", rekao je u intervjuu za FIFA- u 2005. godine, nedugo nakon završetka karijere .

Chilavert zatim brzo nestaje s glavne pozornice, ali nikada neće biti zaboravljene stvari koje je radio - i sjajne odbrane i golovi i napadi na protivničke igrače.

Top Komentari

nestofino
@HamzaVojvoda jesi li ustao na SABAH?
SVE ZNAŠ!!!
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti