Smetala mu džuma petkom, a sad ide među 35 miliona muslimana

Galtier u Arabiji

Smetala mu džuma petkom, a sad ide među 35 miliona muslimana

Midhat Šljivak

Francuski fudbalski stručnjak Christophe Galtier dobio je otkaz u PSG-u na kraju prošle sezone, no odmah je stigla ponuda za posao u Saudijskoj Arabiji. Arapima ne smeta ni što je ovaj 56-godišnjak optužen za rasizam jer je navodno vrijeđao muslimane i crnce tokom boravka na klupi Nice.

Christophe Galtier se našao u centru pažnje francuske javnosti. Javno je optužen da je rasista jer je navodno tokom boravka u Nici tražio manje muslimana i crnaca u ekipi, a nedavno je sa sinom i uhapšen, te mu je zakazan proces pred sudom.

Novinar Romain Molina je objavio e-mail u kojem je Galtier od bivšeg sportskog direktora Nice Juliana Fourniera tražio manje crnaca i muslimana u ekipi.

Konkretno, to se dogodilo 9. avgusta 2021. godine, dva dana nakon prve utakmice Nice u sezoni, kada je Galtierov agent i njegov sin John Valovic tražio razgovor sa sportskim direktorom.

"Moj otac je jučer bio u suzama, vi to ne shvatate. Sagradio si ekipu ološa. Tu su samo crnci, a pola ekipe je popodne u džamiji".

Oglasi

Navodno je Galtier Fournieru rekao sljedeće: "Sinoć sam otišao u restoran i svi su se obrušili na mene govoreći da imamo tim crnaca. Naš tim nije ono što ljudi žele, ne odgovara im ovaj tim, ne odgovara ni meni".

Galiter je optužbe naravno opovrgao. Ipak, prije nekoliko dana je uhapšen zbog rasizma zajedno sa sinom i zakazano mu je ročište pred sudom u ovom slučaju.

I dok je proces za vrijeđanje muslimana još uvijek u toku, iskusni stručnjak bi mogao trenerski put nastaviti u zemlji koja ima 35 miliona muslimana.

Al Shabab iz Saudijske Arabije spreman je dovesti 56-godišnjeg trenera u svoje redove. Poslali su mu primamljivu ponudu i neće biti iznenađenje ako Galtier karijeru nastavi u ovoj zemlji.

Arapima ne smeta što se pred sudom vodi proces protiv njega za vrijeđanje muslimana, ali niko nije kriv dok se ne dokaže krivica.

Christophe Galtier je trenersku karijeru počeo relativno kasno. 10 godina je prošlo između završetka fudbalske i početka trenerske karijere, a krenuo je u St. Etienneu s kojim je od 2009. do 2017. godine radio dosta dobar posao.

Potom je vodio Lille i Nicu, da bi prošlu sezonu proveo u PSG-u s kojim je osvojio titulu prvaka Francuske. To je također napravio i s Lilleom 2021. godine, a St. Etienne je vodio do osvajanja Liga kupa.

Oglasi