Fudbaler sve rekao: Poznati trener ga opisao kao selefistu, tjerao ga da prekine ramazanski post

Suđenje bivšem treneru Nice i PSG-a

Fudbaler sve rekao: Poznati trener ga opisao kao selefistu, tjerao ga da prekine ramazanski post

E. Škorić

Dok se bivšem treneru PSG-a mora suditi 15. decembra za moralno uznemiravanje i diskriminaciju, dnevnik L'Equipe ovog utorka otkriva detalje njegovih komentara koje je navodno davao dok je bio trener Nice.

Među svjedočanstvima je i ono Jean-Claira Todiboa, bivšeg defanzivce Nice, koji bi bio opisan kao selefista i ekstremist i bio bi pod pritiskom da prekine ramazanski post.

Christophe Galtier pobija navodne činjenice i tvrdi da nisu istinite, no s nekoliko strana dolaze optužbe koje bi ga mogle skupo koštati. On ne živi u Francuskoj, preselio se u Katar gdje trenira Al-Duhail u prvoj katarskoj ligi.

No, njegova priča s francuskim prvenstvom nije gotova, iako je pobjegao iz Pariza nakon turbulentne godine. Uostalom, mora da se vrati veoma brzo jer ga očekuje pojavljivanje na Kaznenom sudu u Nici 15. decembra za moralno uznemiravanje i diskriminaciju. To je, nakon optužbi za rasističke izjave koje je navodno izrekao tokom sezone koju je proveo kao trener Nice 2021.-2022.

Izvor optužbi je Julien Fournier, bivši menadžer OGC Nice, koji tvrdi da bi Galtier pokazao svoje nerazumijevanje pred ekipom Nice koja je imala "toliko crnaca i muslimana".

Oglasi

L'Equipe otkriva sadržaj saslušanja nekoliko aktera ovog slučaja pred policijom. Među njima bivši igrač Nice Frederic Gioria, koji je radio kao pomoćni trener s Galtierom. On je rekao da je Galtier, po saznanju da je doveden Billal Brahimi, francuski Alžirac, rekao: "Još jedan musliman, ne želim ga, dosta nam je".

Prema istom čovjeku, Christophe Galtier je opisao Youcefa Atala i Hichama Boudaouija (Alžirce) kao "prljave dečke". “Najgori su Alžirci”, navodno je rekao. Optuženi opet osporava izjave.

Još jedno svjedočanstvo, ono Hachima Ali Mbaea, video analitičara kluba koji je danas otputovao u Strasbourg. Na poluvremenu susreta između Nice i Saint-Étiennea (septembar 2021.), Galtier je dvojicu crnih igrača iz Saint-Etienneove ekipe (Harolda Moukoudija i Mickaëla Nadéa) opisao kao "dva King Konga".

Prema L'Equipeu, tokom ove sezone pojavile su se mnoge napetosti oko igranja lige ramazanom i toga treba li se postiti ili ne na dane utakmica. U martu 2022. Galtier je navodno sastavio popis na kojem su bila imena igrača za koje bi htio da odu. Atal, Boudaoui, Todibo... Sve muslimanski igrači. Njegov sportski direktor Julien Fournier tada mu je predložio da angažuje turskog igrača. Galtier je, opet navodno, odgovorio: "Julien, ti još uvijek ne razumiješ. Ne želim više crnaca ili Arapa".

Ispitan je i Jean-Clair Todibo, koji je objasnio da je Galtier na njega vršio pritisak da prekine ramazanski post. Takođe je navodno od treće osobe saznao da ga je njegov trener opisao kao salafistu i ekstremistu, posebno zbog jednog dana kada je na sebi imao "tradicionalnu" odjeću dok je dolazio u trening centar.

Kontaktirani od strane L'Equipea, advokati Christophea Galtiera dali su do znanja da je trener "odlučan" i "konačno čeka ovu javnu i kontradiktornu raspravu u kojoj će pokazati da očito nikada nikoga nije diskriminirao ili maltretirao. Cijela njegova profesionalna karijera, njegova reputacija svjedoči o njegovoj besprijekornoj osobnosti."

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Vodeći PSG, Galtier je osvojio titulu u sezoni 2022/23, a prethodno je bio prvak Francuske s Lilleom. Osvajao je Superkup Francuske s PSG-om, dok je prvi trofej bio Liga kup sa St. Etienneom u sezoni 2012/13.

Interesantno je dana danas radi u islamskoj zemlji okružen muslimanima, no oni mu očito i ne smetaju jer ipak s bogatim Katarima ima ogroman ugovor od kojeg će mirno provesti ostatak svog života.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi