Cijela Bosne i Hercegovina je bila uz Zmajeve: Šest godina od historijskog okršaja s Argentinom

Debi bh. reprezentacije na Mundijalu

Cijela Bosne i Hercegovina je bila uz Zmajeve: Šest godina od historijskog okršaja s Argentinom

E. Čaušević

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je na današnji dan prije tačno šest godina odigrala svoju prvu utakmicu u historiji na Svjetskom prvenstvu.

Mundijal se prije šest godina igrao u Brazilu, a u našoj zemlji tih dana sve je bilo u znaku Zmajeva. Izabranici Safeta Sušića nakon odličnog nastupa u kvalifikacijama po prvi put su otišli na veliko takmičenje, a euforija u bh. gradovima je zaista bila nevjerovatna.

Zmajevi su prvu historijsku utakmicu na Mundijalu odigrali na današnji dan prije šest godina i to protiv Argentine koju je tada predvodio najbolji igrač svijeta Lionel Messi.

Bh. fudbaleri su odigrali veoma dobar meč iako su na kraju poraženi sa 2:1. Mnogi su se tada na sjajan način predstavili svjetskoj javnosti i pokazali da nisu slučajno učesnici Mundijala.

No, Messi i društvo su tada jednostavno bili prejaki za nas, a treba dodati da su na kraju uspjeli doći i do finala gdje su poraženi od Njemačke. Golove za Gaučose u okršaju protiv Zmajeva postigli su Messi, te Sead Kolašinac koji je zatresao svoju mrežu.

Međutim, historijski trenutak ove utakmice desio se u 85. minuti. Tada je ispred Romera izašao Vedad Ibišević koji je zabio gol za 2:1 i on će ostati upamćen kao strijelac prvog gola ikad za BiH na velikim takmičenjima.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zmajevi su kasnije poraženi od Nigerije u kultnoj utakmici kada smo žestoko oštećeni, te smo na kraju grupne faze savladali Iran sa 3:1 i završili svoj put u Brazilu. No, iako je prošlo već šest godina sigurno je da će se ovo Svjetsko prvenstvo još dugo pamtiti i prepričavati.

Najbolje trenutke i golove s utakmice Bosne i Hercegovine i Argentine možete pogledati u videu ispod.

Top Komentari

kazandzija
SVE IZGUBILI DABOGDA!
1 7
Ante G.
Naslov daleko od istine...
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi