Nazire se UEFA-in plan: Bajevića čeka paklen debi, dan D bi trebao biti u novembru

Čeka se potvrda kalendara

Nazire se UEFA-in plan: Bajevića čeka paklen debi, dan D bi trebao biti u novembru

A. Čaušević

Paralelno s kalendarom klupskih takmičenja UEFA mora pripremiti i onaj koji se odnosi na utakmice reprezentacije, prije svih Ligu nacija i baraža za Evropsko prvenstvo. 

Termini reprezentivnih mečeva tokom jeseni bi trebali poznati u srijedu 17. juna kada će biti održan termin Izvršni komitet UEFA. Od ranije se spominjalo da bi reprezentativni prozori mogli trajati nešto duže nego ranije, tačanije da nacionalni timovi u periodu od 10 dana igraju tri utakmice.

S obzirom na važnost utakmica za očekivati je da se utakmice baraža, odnosno polufinale i finale igraju na jesen i to u različitim prozorima, a ne u razmaku od nekoliko dana kao što je prvobitno planirano.

Dušan Bajević bi na klupi Zmajeva trebao debitovati u septembru. I to ni manje ni više nego protiv Italije u gostima. Bh. reprezentacija bi u sklopu prvog kola Lige nacije gostovala Azzurrima. Tri dana kasnije uslijedio bi domaći duel protiv Poljske.

U oktobru se trebaju odigrati mečevi 3. i 4. kola Lige nacija, ali i polufinalni susreti baraža. Tada bi reprezentativni prozor bio proširen, uz dopuštenje FIFA-e da igrači ostanu nešto duže na reprezentativnom okupljanju.

Duel sa Sjevernom Irskom bi se trebao igrati u prvim danima oktobra jer je okršaj sa Nizozemcima u planiran za 8. oktobar, a zatim slijedi i utakmica sa Poljacima.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Dan D za odlazak na Evropsko prvenstvo trebao bi biti početkom novembra kada bi se odigrali finala baraža, kao i dva preostala duela u Ligi nacija, gostovanje Nizozemskoj (14. novembar) te domaćinstvo Italiji (17. novembar).

Podsjećanja radi, u slučaju pobjede nad Sjevernom Irskom Bosna i Hercegovina će i u eventualnom finalu biti domaćin i to boljem iz duela Slovačka - Irska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi