Činjenice koje možda niste znali uoči duela Barcelone i Atletica

Rivalstvo potiče iz kasnih 20-ih

Činjenice koje možda niste znali uoči duela Barcelone i Atletica

Bit će to paklena fudbalska subota. Pored pregršt zanimljivih utakmica ipak izdvaja se Superclassico između Rivera i Boce u finalu Copa Libertadores, a skoro istovremeno na Wanda Metropolitanu snage će odmjeriti Atletico Madrid i Barcelona.

Ovaj duel nije ni blizu kao onaj Barcelone i Reala po rivalstvu i intenzitetu napetosti, no nije ni bezveze. Štaviše, rivalstvo sutrašnjih takmaca (20:45) potiče iz kasnih 20-ih godina prošlog stoljeća

Evo pet stvari koje možda ne znate o ovoj utakmici...

Procenat od 45%

Barcelona je čvrsto u vodstvu kad su mnoge rubrike u pitanju. Ove dvije momčadi su se sastale u La Ligi 162 puta. Barcelona je slavila 73 puta, što je postotak pobjeda od 45%. Remizirala su dva kluba 39 puta, dok je Atletico kao pobjednik izašao 50 puta.

Messijeva najbolja mušterija

Atletico je jedna od najzanimljivijih Messijevih mušterija. Velik je grandiozan igrač Leo, a to kontinuirano najbolje znaju Jorgandžije. Tokom svoje karijere, Leo Messi se sreo sa Los Colchonerosima 36 puta i postigao im 28 golova. Samo je Sevilla, protiv koje je pogađao mrežu 32 puta, pretrpila više maltretiranja s njegove strane.

Nerješiva enigma za El Chola

Diego Simeone nikad nije pobijedio Barcelonu u ligi. Iako je 'El Cholo' Simeone doveo svoj tim do naslova prvaka, osvojivši titulu na Camp Nouu Argentinac nikada nije okusio slast pobjede nad Kataloncima. Te sezone 2013/2014. Madriđanima je bio potreban remi i ostvarili su ga. Bilo je 1:1, a gol za Ateltico postigao Diego Godin).

Argentinac se 13 puta suočio s Barcelonom u La Ligi, izgubio je devet piza uz četiri remija. Može li to ove godine napokon riješiti enigmu.

Mreže rijetko miruju

Kada je riječ o duelu Atletico - Barcelona, očekujte golove. Od ove dvije ekipe nisu odigrale utakmicu bez golova od 2013. godine. Od tada su igrali 17 puta u svim natjecanjima, a svaki od tih 17 susreta upriličio nam je barem jedan gol.

Wanda, Wanda

Barcelona je zabilježila najveću pobjedu na Wanda Metropolitanu, ali ne i protiv Atletica.

Zanimljivo je da se na Atleticovom novom stadionu, otkako je otvoren 2017. dva puta dogodila utakmica sa pet i više golova jednog tima, no u oba slučaja nije se radilo o Atleticu.

Jednom je Španija dobila Argentinu za koju nije tada igrao Messi 6:1, dok je druga utakmica između Barcelone i Seville u Superkupu (5:0).

Potražite više informacija na temu La Liga:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi