Ćiro: Bije nas glas balkanskog primitivizma

Trener svih trenera za SportSport.ba

Ćiro: Bije nas glas balkanskog primitivizma

Mirloslav Blažević, poznatiji kao Ćiro, vodio je tokom karijere veliki broj klubova i reprezentacija, ali će nama vječno ostati u sjećanju činjenica da je našu selekciju po prvi put vodio do baraža za Svjetsko prvenstvo.

Bilo je to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Ćiro je stigao na klupu našeg nacionalnog tima na ljeto 2008. godine, a samo nekoliko mjeseci mu je trebalo da pobijedi Estoniju 7:0 i donese najveću euforiju među građane BiH. 

Nažalost, danas situacija nije tako obećavajuća za naš državni tim, iako možda imamo i bolju generaciju fudbalera nego što ju je imao Ćiro prije devet godina. Izabranici Mehmeda Baždarevića sinoć su odigrali samo 0:0 kući protiv Grčke te su na taj način ostali na trećoj poziciji u grupi H.

Povodom sinoćnje utakmice kontaktirali smo Miroslava Blaževića, a na početku razgovara dočekalo nas je neugodno iznenađenje. Naime, Ćiro se sinoć nažalost nije osjećao dobro pa nije bio u stanju da gleda meč na Bilinom Polju. Nakon što smo mu saopštili rezultat, "trener svih trenera" je bio razočaran, što je daleko realniji osjećaj od onog da imamo još uvijek šanse te da ništa nije izgubljeno.

Svjestan činjenice da smo protiv Grčke mogli više, Ćiro je rekao da smo sinoćnju priliku morali iskoristiti.

"Ne smiješ nikada napustiti nadu ako teoretske šanse postoje, ali je prava šteta što nismo iskoristili priliku koju nismo smjeli propustiti. Nije nikako normalno da nismo zabili gol kad imamo Džeku i Pjanića i toliko značajnih igrača. Jako mi je žao što nismo pobijedili. Nadajmo se da ćemo otići na Svjetsko prvenstvo jer nije normalno da ne odemo uz tako kvalitetne fudbalere. Oni su zaslužili da odu na veliko takmičenje, ali neko je kriv što nismo pobijedili", rekao je Ćiro.

Također, nekadašnjem selektoru smo pokušali objasniti i nemile događaje nakon susreta, a Blaževića to nije mnogo iznenadilo.

"Najgore što nam se moglo desiti je da nasjednemo na njihove provokacije. Bije nas glas balkanskog primitivizma", iskren je bio Ćiro. 

Za kraj nas je interesovalo i trenutno zdravstveno stanje trenera koji je sa Hrvatskom 1998. godine osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Imao sam sinoć problem psihološke naravi, nema ništa gore od toga u mojim godinama. Sve je prošlo za mene, nema više budućnosti", požalio nam se na kraju nekadašnji selektor. 

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina se nakon 6. kola nalazi na 3. mjestu grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa 11 bodova. Imamo bod manje od Grčke te pet bodova manje od prvoplasirane Belgije. Naredni meč Zmajevi igraju u gostima protiv Kipra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi