Njemačka novinarka izazvala bijes naroda u Kataru kada su vidjeli šta je unijela na stadion

Pružila jasnu podršku toj populaciji

Njemačka novinarka izazvala bijes naroda u Kataru kada su vidjeli šta je unijela na stadion

Endin Čaušević

Poznato je da su Katar i FIFA zabranili igračima i navijačima da na mečevima Svjetskog prvenstva imaju bilo kakva obilježja kao znak podrške LGBTQ+ populaciji, ali neki od njih našli su način kako da na stadion unesu stvari u duginim bojama čime su izazvali bijes lokalnog stanovništva.

Katar je donio jasnu odluku da se ne mogu na stadion unositi nikakve stvari koje na sebi imaju podršku za LGBTQ+ populaciju, a čak je zabranjeno i fudbalerima da nose kapitensku traku "One Love" što je pred start Mundijala potvrdila i FIFA.

Mnogi su zgroženi takvom odlukom i stavom FIFA-e po tom pitanju, ali jasno je da to neke od navijača i čak novinara ne može zaustaviti da se na bilo koji način bore protiv takve diskriminacije.

U centru pažnje tokom jučerašnje utakmice Engleske i Irana našla se novinarka BBC-a, Alex Scott, koja je imala na ruci spornu kapitensku traku i na taj način je pružila podršku LGBTQ+ populaciji što baš nije prošlo dobro u katarskoj javnosti.

Narod u Kataru traži da se poštuju zakoni i odredbe ove zemlje i traže da se sve osobe koje to krše sankcionišu, te da im se čak zabrani da prate ostatak Mundijala.

Oglasi

Međutim, Scott nije bila jedina novinarka koja je jučer uspjela da unese "One Love" traku na stadion jer je njemačka novinarka Claudia Neumann otišla čak korak dalje.

Poznato je da je javnost u Njemačkoj tražila čak da se bojkotuje SP u Kataru zbog svega što se dešava u toj zemlji, pa i zbog odluke da se ne mogu na stadionima nositi obilježja u duginim bojama.

Neumann je uspjela da unese sličnu kapitensku traku na stadion, ali pored toga je nekako prošla i sa majicom na kojoj je bilo srce u duginim bojama, te se ona javljala uživo u program ZDF-a s meča SAD- Vels s tim obilježijima što je oduševilo javnost u Njemačkoj, ali i većini svijeta.

Njemačka novinarka je uspjela nekako na stadion da unese kapitensku traku i majicu, ali baš kao i Scott i ona je izazvala ogromne kritike lokalnog stanovništva.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Oni traže da se ove novinarke kazne zbog kršenja jasnih pravila, ali da li će FIFA reagovati na sve to ostaje nam da vidimo.

Jučer je i jedan od američkih novinara pokušao da sa sličnom majicom uđe na stadion gdje se igrao meč SAD - Vels, ali su njega zaštitari zaustavili ispred stadiona i nisu mu dopustili da uđe dok ne promijeni majicu.

Top Komentari

Predator214
Onda se žale što ne poštuju pravila imigranti u njihovim zemljama, a ono to rade u tuđim. Licemjerno.
9 1
axel42
Yebo majku al provociraju ljude!! Pa ovo je stvarno očito provociranje jednog naroda u njihovom sopstvenom domu. Pa kazniti ih, odmah izbaciti sa prvenstva pa promoviraj tamo po njemačkoj pe derluk i karanje u pakaš, ko ti brani! Al štaš ti njima govoriti šta trebaju da podržavaju?
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti