Collina više nije UEFA-in šef za suđenje

Legendarni italijan se povukao sa funkcije

Collina više nije UEFA-in šef za suđenje

Legendarni italijanski sudija Pierluigi Collina je saopštio svoju odluku da se, zbog ličnih razloga, povlači sa svoje pozicije u UEFA-i, dok će ga na mjestu glavnom direktora za suđenje pri krovnoj kući evropskog fudbala naslijediti Roberto Rossetti.

Pierluigi Collina je svoju odluku saopštio danas tokom održavanja UEFA-inog kursa za sudije u Nyonu.

Inače, 58-godišnji Italijan je 2010. godine postavljen za prvog ikada glavnog direktora za suđenje pri UEFA-i, pet godina nakon što se oprostio od dijeljenja pravde na fudbalskim utakmicama.

Za vrijeme provedeno na pomenutoj funkciji Collina je uspio napraviti iskorak u procesima nadgledanja i unaprijeđivanja suđenja na fudbalskim utakmicama. Postignut je napredak i po mnogim drugim pitanjima, a oformljen je i Centar za izvrsnost u suđenju.

UEFA-e je, za Collininog mandata, uvela i nadgledanje suđenja u "360 stepeni", ali i pokrenula programe čiji je cilj unaprijeđenje tehničkih, fizičkih, pa i prehrambenih standarda sudija. Također pokrenuti su i programi čiji je cilj osigurati pomoć taktičkog i tahničkog znanja koje posjeduju ekipe u pripremama sudija za mečeve.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je prihvatio Collininu ostavku i tom prilikom poručio:

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Pierluigi nam je svojim radom u UEFA-i donio istu viziju, razumijevanje i žar koje je demonstrirao i dok je sudio utakmice. Želimo mu se zahvaliti na predanosti tokom godine i zbog svega što je donio evropskom fudbalu kao glavni direktor za suđenje."

"Bila je privilegija raditi kao glavni direktor za suđenje UEFA-e u proteklih osam godina. Ponosan sam na rezultate koje sam postigao zajedno sa svojim kolegama u UEFA-i. Želim se zhavaliti UEFA i na snažnoj potpori suđenju u proteklim godinama, kao i svim sudijama na njihovoj predanosti", istakao je danas Collina.

Kao što smo već rekli, Collinu će na mjestu "šefa sudija" zamijeniti Roberto Rosseti, 50-godišnjak koji je bio međunarodni fudbalski sudija od 2002. do 2010. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi