Čovjek sa metom na čelu riješio da spasi svijet: Odbio Trumpa, ulaže milione u razvoj vakcine

Da li će ga i oni koji ga mrze zavoljeti?

Čovjek sa metom na čelu riješio da spasi svijet: Odbio Trumpa, ulaže milione u razvoj vakcine

Dietmar Hopp, njemački milijarder koji svojim kapitalom podupire Hoffenheim, klub iz "rodne grude", jedna je od najomraženijih ličnosti u njemačkom fudbalu.

Omražen je iz prostog razloga, a mrze ga navijači "tradicionlanih" njemačkih klubova koji i dalje nisu potpuno privatizovani, jer Hoffenheimov projekat nije "u duhu njemačkog fudbala."

Ne vole Hoppa u Njemačkoj ljubitelji fudbala, baš kao što ne vole ni "gazdu" RB Laipziga, pa su mu tako u skorijoj prošlosti na mnogim stadionima upućivane žestoke uvrede i posvećivani različiti transparenti, uključujući i onaj na kojem je njegovo lice na nišanu. Bila je to kreakcija navijača Werdera.

Međutim, Hopp bi uskoro mogao postati jedna od najomiljnijih persona ne samo u Njemačkoj, nego u svijetu.

Ovaj 79-godišnjak je bogatstvo stekao u biznisu sa "softwareom", a trenutno je glavni finansijer i kompanije CureVac - koja trenutno intenzivno radi na tome da proizvede vakcinu koja će efikasno štititi od koronavirusa.

Koronavirus, kao što i ptice na grani znaju, pravi haos u Evropi i svijetu, a Hopp je među onima koji su u prvim redovima odbrane.

Nijemac je već zaradio simpatije svjetske javnosti pošto su plasirane informacije da je odbio Donalda Trumpa. Američki predsjednik mu je navodno nudio ogromnu sumu novca kako bi priskrbio eksluzivna prava na vakcinu, kada bude spremna, za SAD.

Hopp je to odbio jer ne želi da ona bude samo za pojedine države, društve i povlaštene klase. Cilj nije ni prodaja, već pomoć svijetu u slanju koronavirusa u historiju.

"Želimo razviti vakcinu za čitav svijet, a ne za jednu zemlju, za određene klase ili za dijelove svijeta. Ako se uspješno razvije i testira, vakcina će prestati biti samo špekulacija ili 'elektronski alat', nego će poslužiti i pomoći obuzdavanju globalne krize. TO je moja želja", izjavio je Hopp.

U CureVac je već uložena značajna suma novca, a vjerovatno će se ulaganja nastaviti prije nego što se, evenatualno, dobije i upotrebljiv i pouzdan proizvod za suzbijanje koronavirusa.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Većina nije svjesna mog finansijskog učešća u biotehnološkom sektoru, ali već sam potrošio oko 1.5 miliona eura u istom. Investirao sam u CureVac, vrlo mladu kompaniju jer imam inovativne ideje i pristupe istraživanju u cilju razvoja vakcina... Prvobitno smo se nadali da ćemo uspjeti pronaći lijek protiv raka i pomoći u zaustavljanju takve teške bolesti. To je moja motivacija."

Hopp je, treba napomenuti, prije nekoliko dana istakao da bi vakcina mogla biti spremna na jesen.

Top Komentari

BiHScout
Ljudi su glupi, tako i kod nas u bosni, kojima ne pase kad neko ZARADI sebi pare, sa trudom i mozgom i onda pocne da trosi jer IMA. Kao Husic, i Tuzla. Ne znam zasto su poneki takvi. Budite sretni ako neko hoce da da svoju imovinu!!!
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi