Da li je ovo fudbal nakon Covida-19? Smanjeni kapaciteti, skeniranje, tehnolgija...

Da li doživljaj gledanja utakmica kakav poznajemo odlazi u prošlost?

Da li je ovo fudbal nakon Covida-19? Smanjeni kapaciteti, skeniranje, tehnolgija...

Osim Bjelorusije u kojoj se fudbal igra kao da se ništa ne dešava i zemalja (Francuska, Holandije, Belgija) koje su odlučile potpuno prekinuti svoje fudbalske sezone, u većini Evrope se i dalje debatuje o rješenjima za nastavak takmičenja.

Za sada je sigurno samo jedno: Gdje god se fudbalska takmičenja nastave, igrat će se bez publike na stadionima, kako bi se spriječilo stvaranje "plodnog tla" za novo širenje koronavirusa koji je već stvorio dovoljno haosa u svijetu.

Dosta je onih koji vjeruju i da će se fudbal dugo nakon nastavka igrati bez publike na stadionima. Neki vjeruju da će utakmice pred praznim tribinama biti realnost sve do naredne godine, a tu su i oni koji vjeruju da će sve potrajati mnogo duže. Naravno, puno toga zavisi i od razvoja situacije sa virusom Covid-19 i eventualnog pronalaska vakcine.

Calciomercato.com prenosi mišljenje američkog epidemiologa Zacha Binneyja, koji ističe da bi sportska borilišta mogla ostati "zaključana" i narednu godinu i po.

Isti portal obrađuje i temu onoga što slijedi u fudbalu i doživljaju gledanja utakmica nakon koronavirusa.

Vrlo lako bismo, prema nekim mišljenjima, mogli dočekati velike promjene, a fudbalske utakmice kakve poznajemo bi mogle otići u prošlost - sa apsekta navijača i publike.

Poznati arhitekta Mark Fenwick, koji je uključen i u projekte izgradnje tri od ukupno osam stadiona za SP u Kataru, smatra da će se u novoj "eri" morati poštovati tri osnovna principa: Kontrola, distanca i automatizacija.

Prvi, fundamentalni, princip će se brinuti za sigurnu distancu među publikom na stadionima. Tako bi se moglo desiti da se u budućnosti na stadione ulazi, i sa njih izlazi, postepeno, bez stvaranja "rijeke ljudi" na kapijama, ulazima na tribine itd. Također, kapaciteti stadiona bi mogli biti drastično umanjeni.

Fenwich predviđa ili savjetuje i uvođenje termoskeniranja ispred stadiona, koje je u proteklim mjesecima poprilično eksperimentalno provođeno ispred velikih prodavnica i različtih objekata kako bi se utvrdilo da li osobe koje u njih žele ući imaju povišenu tjelesnu temperaturu - što je jedan od simptoma zaraze virusom Covid-19.

No, to nije sve. Trebalo bi konstruisati uređaje koji ne bi zahtjevali da njima mora operisati ljudsko biće, kako bi se izbjegao kontakt sa potencijalno zaraženom osobom koja želi ući na stadion.

Scenarij kojeg predviđa Mark Fenwich počinje ličiti na scene iz nekih futurističkih filmova koje smo mogli gledati, zar ne?

Maske će naravno biti obavezne, iako prema sadašnjim zakonima u određenom broju evropskih zemalja nije dozvoljeno ulaziti na fudbalske stadione maskiranog lica kako bi redari i pripadnici policije mogli idenfitikovati osobe na ulazima. Eventualna idenfitikacija bi se provodila isključivo uvidom u lične dokumente.

Dolazimo polako i do tehnologije kao medija za online kupovinu ulaznica, ali i kupovinu u barovima i fan shopovima na stadionima.

Kako bi se uklonili svi potencijalni izvori zaraze, sa svih vrata na stadionima bi se mogle ukloniti i kvake, pa bi umjesto "normalnih" morala biti ugrađivana automatizovana vrata koja rade na principu infracrvenih zraka.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Na kraju, morao bi se promijeniti i način navijanja i u ligama u kojima je još dozvoljeno stajanje na tribinama. U budućnosti bi i oni najvatreniji, "ultrasi", mogli biti prisiljeni sjediti tokom utakmica - što je jedini način da se limitiraju konktakti i održi sigurna distanca.

Sve ovo su samo ideje, a jedno od pitanja za one koji ih predlažu svakako bi bilo i: Ko bi finansirao poptuna renoviranja stadiona kako bi se sve navedene mjere poštovale kada evropski (i svjetski) fudbal očigledno očekuje period finansijske neizvjesnoti?

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi