Damjanović uz Zmajeve: "Sin mi danas ne vjeruje da sam igrao sa Džekom, Pjanićem..."
I sa 37 godina na plećima Dario Damjanović i dalje igra, u dresu Alfa Modriče, a uporedo se bavi i trenerskim poslom (Foto: EPA)

Nekadašnji reprezentativac BiH pred Sjevernu Irsku govorio za SportSport.ba

Damjanović uz Zmajeve: "Sin mi danas ne vjeruje da sam igrao sa Džekom, Pjanićem..." · Intervju

Reprezentacija naše zemlje večeras nastavlja svoj put u Ligi nacija. Na stadionu Grbavica će od 20:45 sati gostovati Sjeverna Irska, a eventualnom pobjedom izabranici Roberta Prosinečkog bi se učvrstili na liderskoj poziciji i jednom nogom bi zakoračili u evropsku elitu, odnosno Ligu A novoformiranog UEFA-inog takmičenja.

Zmajevi se uoči utakmice mogu pohvaliti formom. U posljednjih sedam utakmica su upisali četiri pobjede i tri remija, dok nam je posljednji poraz nanio Meksiko, i to u februaru prilikom američke turneje. Sve su to faktori koji ulijevaju samopouzdanje među izabranicima Prosinečkog, a u pobjedu nad Sjevernom Irskom vjeruje i Dario Damjanović, koji je nacionalni dres oblačio na 17 utakmica.

"Na svaku utakmicu gledam patriotski, očekujem dobru igru i da ćemo pobijediti. Samim tim bismo zadržali stopostotan učinak i došli na korak do plasmana u baraž ove Lige nacija, što bi bila dobra stvar, mada neće biti nimalo lako. Ne smije se podcijeniti ni jedan Gibraltar, a kamoli Sjeverna Irska. Treba biti oprezan", kaže 37-godišnji Dario Damjanović na početku razgovora za SportSport.ba.

Dodaje Damjanović kako se vidi rukopis Prosinečkog otkako je preuzeo reprezentaciju BiH.

"Robi (Robert Prosinečki op.a) je na dobrom putu, vidi se to po igri i samim rezultatima koje stvaruje reprezentacija. Ovo što radi se meni lično sviđa, volim taj timski duh, što je zaokupljen igrom i što u svakoj situaciji nađe rješenje. Ima tu i određenih razlika u sastavu u odnosu na neki raniji period, a meni lično posebno se svidio golman Šehić. Dobar je i Duljević, također."

Period proveden u reprezentaciji za Damjanovića je, priznaje, najljepši u životu.

"Kao da je jučer bilo... Danas se s nostalgijom rado prisjećam svih tih lijepih trenutaka. Za mene je velika čast što sam mogao dijeliti svlačionicu s igračima poput Sergeja Barbareza, Elvira Bolića, Elvira Rahimića i mnogih drugih. Te stvari imaju posebno mjesto u mom srcu i ponosan sam na utakmice koje sam odigrao za državni tim. Od utakmica posebno pamtim onu sa Norveškom, kao i Turskom u kojoj smo pobijedili sa 3:2. I sada se naježim kada se sjetim atmosfere sa stadiona."

Sa većinom bivših saigrača je ostao u kontaktu.

"Čujem se povremeno sa Džekom, nekada i sa Pjanićem, Ibričićem... Moj sedmogodišnji sin u njima vidi idole, pa mi nekada i ne vjeruje da sam igrao sa njima. Morao sam jednom da ga odvedem u Zenicu i da ih sve vidi, upozna. Haha, jednom je čak i rekao: 'Tata, ovo se neko maskirao u Džeku'. Volio bih da nastavi mojim stopama, za sada pokazuje interes s loptom, no mlad je. Vidjet ćemo."

I sa 37. godini na plećima Damjanović i dalje igra, u dresu Alfa Modriče, a uporedo se bavi i trenerskim poslom.

"Zajedno sa Darijem Purićem i Petrom Jelićem sam osnovao akademiju, djelujemo u sklopu Alfa Modriče i za sada dobro funkcionišemo. Uporedo i igram za taj klub, mada i ne toliko često, jer više volim da oni mlađi priliku dobijaju. Ali, uskočim kada je potrebno", rekao je Damjanović na kraju.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Lična karta:

Dario Damjanović je rođen 23. jula 1981. godine u Gradačcu. Igračku karijeru je počeo u Šamcu, a prije nego što je došao u Zvijezdu još je igrao za Modriču, Hajduk, Luch-Energiju, K'slautern, Čelik, Novi Pazar, Jagodinu, Hong Kong Pegasus i OFK Beograd. Za reprezentaciju BiH je odigrao 17 utakmica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti