Dan kada je Jugoslavija bila prvak svijeta, a Robert Prosinečki najbolji igrač

Mlada reprezentacija bivše države pokorila svijet 1987. godine

Dan kada je Jugoslavija bila prvak svijeta, a Robert Prosinečki najbolji igrač

E. Škorić

Na današnji dan 1987. godine jugoslovenska mlada reprezentacija bila je prvak svijeta.

Skoro dva dana su mladići koji su ponosno branili boje Jugoslavije putovali u Čile.

Roberto Jarni, nekadašnji trener Sarajeva i jedan od sedmorice Hrvata koji su branili boje Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu za mlade igrače, prisjetio se da ih je tada u Čileu čuvala vojska.

"Na vlasti je još bio Augusto Pinochet, pa je zbog toga često na snazi bio policijski sat. Kad smo išli trenirati, u kampu nas je čuvala vojska", ispričao je Jarni za 24sata.hr.

"Cimer mi je bio moj pokojni kum Dubravko Pavličić. I tako Dudo i ja ležimo na krevetu nekoliko dana prije početka SP-a. Kažem mu ja: ‘Zamisli da 25. oktobra osvojimo naslov prvaka, a dan poslije je moj rođendan’. Ubrzo sam zaspao, a Dudo je otišao do WC-a, napunio dvije pune čaše hladne vode, polio me i rekao: ‘Nemoj sanjati, probudi se'", prepričao je Jarni hrvatskim kolegama.

Jedan od glavnih aduta Jugoslavije bio je selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki.

Tada je Jugoslavila u Čileu redom pobjeđivala Čile, Australiju, Togo, Brazil, Istočnu i u finalu Zapadnu Njemačku. Kasnije su iz te generacije igrali za Real Madrid Davod Šuker, Prosinečki, Jarni i Mijatović.

"Neki igrači iz naše reprezentacije tad su prvi put vidjeli kivi, pa su ga jeli, a da ga nisu ogulili. U sobi su neki prvi put vidjeli daljinski upravljač, pa smo se šalili, palili - gasili, jer su neki u čudu gledali kako se TV sam gasi", prisjetio se Šuker.

Prosinečki je proglašen najboljim igračem prvenstva iako nije igrao finale zbog kartona. -

Ostaje žal što ova generacija dugo nije ostala na okupu.

"Šteta što ova generacija nije skupa igrala na nekom velikom natjecanju. Uvjeren sam da bismo bili prvaci svijeta", rekao je Mijatović.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U timu je tada bio i golman Iskre Bugojno Tomislav Piplica.

Top Komentari

jose
U Šukerovom selu nije bilo tv-a s daljinskim 1997.
6 0
Adnanos
Ovaj Boban poput glumca Brad Pitta. Nije mu ni Beckham ravan.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi