Carvajal ispravlja krive drine: "Owen nije trebao dobiti Zlatnu loptu, nju je zaslužio..."

Iskusni Španac potpuno iskren

Carvajal ispravlja krive drine: "Owen nije trebao dobiti Zlatnu loptu, nju je zaslužio..."

Edmir Škorić

Iskusni španski reprezentativac Dani Carvajal dao je intervju za madridski list AS i osvrnuo se na to da su Španci generalno zaslužili Zlatne lopte.

Carvajal je sa 32 godine i dalje važan u Realu. Interesantno da je igrao na dva svjetska prvenstva i da tek sada igra prvi put na Euru. Istina, igrao je prvenstvo Evrope, ali za igrače do 21 godine i tada je bio osvajač zlatne medalje.

"Da. Neki dan smo o tome razgovarali za stolom. Ljudi poput Jesusa (Navasa) ili mene, imati tako dugu karijeru i uvijek biti u reprezentaciji, igrati u tri takmičenja i natjecati se za naslove, vrlo je teško i moramo to cijeniti".

Imao je trenere poput Del Bosquea, Lopeteguija, Hierra, Luisa Enriquea, Roberta Morena... Sada ga trenira De La Fuente u reprezentaciji Španije za kojeg ima jako lijepo mišljenje.

"Na kraju, svaki trener ima svoje nijanse i otiskuje svoje viđenje fudbala. I mislim da je trener pobjednik. On nam daje svoju energiju. Budite dobro razrađeni u odbrani; i, u napadu, daje nam energiju i slobodu da napadnemo protivnika, licem ako postoji jedan protiv jednog; a ne odlučiti se za fudbal s apsolutnom kontrolom. Ponekad je tako teže".

Oglasi

Imat će priliku da igra protiv Khviche Kvaratskhelije jer se Španija u osmini finala sastaje sa Gruzijom.

"Već smo četiri puta igrali ove godine. Dva puta sa Realom protiv Napolija i dva puta sa Španijom u kvalifikacijama. Gruzija nam je zabila gol u Valladolidu, ali generalno mislim da sam ga uspio dobro obuzdati. U Gruziji ne igra tako blizu krila, nego radije kao drugi napadač. Morate biti na oprezu".

S Realom je osvojio 25 naslova, već ima šest Liga prvaka. Možda konačno bude na listi kandidata za Zlatnu loptu?

"Stvarno, niti ne razmišljam o tome. Istina je da sam imao sjajnu godinu, i na napadačkoj razini, s golom u finalu... Odradim li dobre nastupe u Euru i ako ga osvojimo, mogu biti na popisu kandidata".

Osvajanje? "To je komplikovano. Najviše se isplati zabiti gol, to je najteže. Vinicius i Bellingham imali su sjajnu godinu, Mbappe će biti kandidat ako Francuska osvoji Euro. Ja to niti ne razmatram, niti o tome razmišljam. Ono što planiram je otići što dalje na turiru i, ako možemo, biti u finalu u Berlinu".

Oglasi

Prošle godine je Rodri osvojio sve sa Cityjem, ali nije dobio Zlatnu loptu.

"Ne znam. Istina je da je Rodri mogao savršeno pobijediti prošle godine. I 2010., kada je reprezentacija osvojila Svjetsko prvenstvo, Španac je to zaslužio. Ili Owenov Ballon d'Or, koji je morao biti Raulov. Možda mi Španci moramo učiniti malo više od ostalih da bismo dobili Ballon d'Or".

Carvajal je prošle sezone osvojio La Ligu i Ligu prvaka s Realom, sada je foksuiran na Euro. Španci su ostvarili tri pobjede u grupnoj fazi, a u osmini finala sastaju se sa Gruzijom. 

Iskusni bek je u dva nastupa na Euru postigao jedan gol i to u 3:0 pobjedi nad Hrvatskom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti