Jedan igrač na spisku zbunio Brazilce, Tite:  "Nisam tu da zadovoljim ljude s Twittera"

Pozvao veterana

Jedan igrač na spisku zbunio Brazilce, Tite: "Nisam tu da zadovoljim ljude s Twittera"

E. Škorić

Selektor brazilske nogometne reprezentacije, Tite, objavio je večeras spisak od 26 igrača koje vodi sa sobom na Mundijal u Katar. Neke njegove odluke su iznenadile tamošnju javnost, naročito to što je pozvao 39-godišnjeg Danijela Alvesa, nekadašnjeg beka Barcelone.

Nema nikakve sumnje da je u isti čas i lako i teško biti selektor Brazila, selekcije koja je do sada pet puta bila prvak svijeta. Tite je imao dosta slatkih briga, ali je na kraju ipak uspio da skroji spisak sa 26 nogometaša za koje smatra da su u ovom trenutku najbolji ili jednostavno njemu najpotrebniji za napraviti uspjeh u Kataru.

Čak devet vrhunskih napadača, veliki broj zvijezda, ali i jedno iznenađenje. Naime, Tite je pozvao 39-godišnjeg člana meksičkog Pumasa, Danija Alvesa. Iako je najtrofejniji nogometaš na svijetu sa 43 trofeja, odavno nije onaj stari, a u Barceloni trenutno trenira kako bi zadržao formu za SP.

Razdoblje treninga s katalonskim rezervama bilo je važno pri odluci da se uvrsti na konačan spisak, tvrde u stručnom štabu Brazila.

"Rekli smo mu da će se morati poboljšati. A on je rekao: zadana misija je vrlo brzo ispunjena misija. Otišli smo u Barcelonu, vidjeli ga kako trenira dva dana tamo, i pokazao je intenzivan napredak u snazi i moći", objasnio je jedan od Titeovih pomoćnika Fabio Mahseredjian.

Oglasi

Alves je u intervjuu za UOL Esporte 26. oktobra kazao da čini sve da bude na Svjetskom prvenstvu. Dva sata je tada pričao novinarima o procesu priprema koje radi samo za odlazak u Katar.

Alves je stoga možda spremniji od većine mlađih siagrača koje ćemo gledati u Kataru, iako je ova odluka Titea blago rečeno iznenadila kompetnu brazilsku, ali i širu javnost.

Osim aktivnosti u Barceloni, rutina je uključivala masažu, kućne vježbe, pa čak i hiperbaričnu komoru za poboljšanje procesa oporavka. Radilo se u prosjeku o 6 sati dnevnog rada. U preostalom vremenu Daniel Alves je slušao muziku, čitao knjige o psihologiji - i razmišljao gdje želi biti na dan kada krene Svjetsko prvenstvo.

"Zamišljam sebe kako podižem trofej, sa svojom posadom. To mi se mota po glavi svaki dan. Spavam s tim i budim se s tim, spavam s tim i budim se s tim. Jedini način da se približim cilju je da stvorim dobar odnos s timom", rekao je Alves.

Da biste razumjeli sav trud koji je doveo Daniela Alvesa do Titeove ekipe koja ide na Mundijal, morate se vratiti četiri godine u prošlost. 2018. godine u Rusiji trebao biti neprikosnoveni starter na poziciji desnog beka, no povreda desnog koljena zaustavila je put do njegovog trećeg Mundijala.

Oglasi

"Za mene je igranje u 2022. postalo izazov od trenutka kada nisam mogao ići na SP 2018. Kad sam trebao ići, dogodila se nesreća koja mi nije dopustila da idem. To je stvorilo izazov. Mislim da je 2018. bila najgori trenutak u mojoj karijeri. Zato što te čini nesposobnim za borbu. Kada se ne možeš boriti, onda je za tebe gotovo. Moj um je htio...".

Pitanje je kakvu će veteran imati ulogu u Kataru, a on je to pojasnio na zanimljiv način - kulinarskom metaforom.

"Ako me stavite da režem luk, luk će biti dobro narezan. E sad, ako kuhar poslije pokvari hranu, onda to nije moj problem. Luk je dobro narezan".

Alves inače ima posebno dobro mišljenje o selektoru Titeu.

"Kapiten ovog broda ovdje se zove Tite. Jer snagu izvlačenja koju ima, nisam vidio ni kod koga. Iz svakoga izvući najbolje, znati, znati snagu, vrline i mane svakog od tih ljudi? To je magija, to je čista magija. I onda kažete: ne znam hoću li pobijediti, neko ću pobijediti!".

Oglasi

Daniel je imao 19 godina kada je Brazil posljednji put osvojio Svjetsko prvenstvo 2002. Od tada tvrdi da nikad nije bilo ekipe poput ove koja će napasti trofej u Kataru.

Na press konferenciji nakon objave spisak Tite je upitan može li javno odbijanje nekih imena, posebice Danija Alvesa, poremetiti rad. Novinar je ukazao na anketu na Twitteru u kojoj je desni bek imao više od 85% glasova koji su bili protiv njegovog poziva.

"Zar ne želiš postaviti svoje pitanje, a ne prihvatiti udicu od drugog? Koja je referenca Twittera, s koliko miliona fanova? Nisam došao ovamo zadovoljiti ljude koji su na Twitteru, na društvenim mrežama, a to je publika za koju ne znam koliki je postotak... Poštujem različita mišljenja. I nisam ovdje da uvjeravam sve te ljude, ja tu pretenziju nemam i ne želim. Želim dati informativne i istinite podatke da ljudi sami analiziraju i demokratski imaju svoje mišljenje. Naša je uloga ovdje da prenosimo informacije. Poštujem svakoga i svačije mišljenje, ali...", kazao je Tite.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Osim Danija Alvesa, koji s 39 godina ide na treće Svjetsko prvenstvo, Tite je pozvao devet napadača. Među njima je i Pedro iz Flamenga. Flamengo i Palmeiras jedini su brazilski timovi koji daju reprezentativce.

Brazil će 24. novembra igrati prvi meč u grupu protiv Srbije, a u grupi se još nalaze Švicarska i Kamerun.

Top Komentari

haris1000
Nema Firmina
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti