Dariju Srni je Ukrajina druga domovina, pa i ne čudi ovakav stav prema utakmici Rusija - BiH

Protivi se odigravanju iste

Dariju Srni je Ukrajina druga domovina, pa i ne čudi ovakav stav prema utakmici Rusija - BiH

E. Škorić

Mnogi se protive odigravanju prijateljske utakmice između Rusije i Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Nogometni savez BiH jučer potvrdio da će u novemru igrati prijateljski meč s Rusijom, uslijedile su žestoke kritike sa svih strana. Mnogi reprezentativci BiH javno su iznijeli svoje stavove, a najpopularniji i najbolji među njima, Edin Džeko i Miralem Pjanić, rekli su da neće igrati taj meč.

Naravno, razlog je svima dobro poznat, a to je invazija Rusije na Ukrajinu koji traje od 24. februara. Rusi su suspendovani od FIFA-e i UEFA-e, ali to nije predstavljalo problem Nogometnom savezu BiH koji je prihvatio ponudu za odigravanje utakmice.

Darijo Srna, legendarni hrvatski nogometaš koji je veći dio karijere proveo u Ukrajini, oglasio se na Instagramu nakon objave da je NS BiH pristao na utakmicu s Rusima. Objavio je zastavu BiH u obliku srca i poruku: "Vjerujem u tebe BiH. Ne utakmici!"

Potom je Srna podijelio vijest portala SportSport.ba s naslovom "Hoćeš li igrati s Rusijom? Pjanić: Ne", označio Pjanića i na neki način mu se zahvalio na takvom stavu te mu čestitao što je odlučan da ne igra protiv Rusije.

Oglasi

Prijateljski meč bi se trebao odigrati u Sankt Petersburgu 19. novembra, dan pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru u kojem ove dvije reprezentacije ne učestvuju – Rusija zbog zabrane u međunarodnim takmičenjima koju su joj uvele FIFA i UEFA nakon invazije na Ukrajinu, a BiH zbog neuspjeha u kvalifikacijama.

U slučaju da se utakmica i odigra, BiH će biti prvi evropski tim koji je odmjerio snage s Rusijom od početka rata.

Podsjećanja radi, pet članova Komiteta za hitnost u NFSBiH dalo je glas za, dok je samo Irfan Durić bio protiv odigravanja utakmice o kojoj će se sasvim sigurno još puno pričati i pisati.

Javio se Azmir Husić: Sve ću učiniti da se ne odigra meč Rusije i Bosne i Hercegovine!

Odluka o prihvatanju ponude Fudbalskog saveza Rusije za odigravanje prijateljskog meča izazavala je mnogo reakcija, a oglasio se i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Azmir Husić.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 19. novembra bi trebala igrati prijateljski susret sa fudbalskom reprezentacijom Rusije.

Oglasi

Pet članova pomenutog Komiteta glasalo je za prihvatanje ponude dok je Irfan Durić bio protiv, no njegovo protiv u ovom slučaju ne znači ništa s obzirom da je po Statutu Fudbalskog saveza određeno da su odluke važeće ukoliko za njih glasa pet članova Komiteta što znači da mora biti bar jedan glas iz sve tri komponenta.

Ova odluka, očekivano, izazvala je buru reakcija, kako u Bosni i Hercegovini, tako i cijeloj Evropi, a upravo u evropskim medijima je glavna sportska vijest.

I kako se sada čini, neće se na ovom završiti, a da je tako govori i izjava Azmira Husića, člana Izvršnog odbora Fudbalskog saveza naše zemlje, koji za SportSport.ba ističe da će učiniti sve da se ovaj susret ne odigra i da je uvjeren da će odluka biti promijenjena.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći da do susreta ne dođe. Već sam kontaktirao neke članove Izvršnog odbora i siguran sam da ću kolege argumentima uvjeriti da nam u ovom trenutku utakmica sa Rusijom nije potrebna", ističe Husić za SportSport.ba.

"Sve dok je Rusija pod suspenzijom UEFA-e i FIFA-e trebamo se i moramo ponašati kako od nas i očekuju krovne fudbalske kuće. Svi ludi, a mi pametni. Da li treba da zbog utakmice sa Rusijom narušavamo odnose sa ostalim savezima ili u krajnjem slučaju sa naprednim zapadnim svijetom. Ponovit ću još jednom, učinit ću sve što je u mojoj moći da utakmica ne bude, a vjerujem da će i kolege iz Izvršnog odbora dobro 'odvagati' i uvidjeti da nam je u ovom trenutku to najmanje potrebno".

Husića ljuti i to što se ovim potezom narušava dobra atmosfera uoči završnih utakmica Lige nacija u kojoj naš nacionalni tim ima sjajnu šansu da osvoji prvo mjesto u Ligi B.

"Nama slijede presudne utakmice i umjesto da radimo na tome da u što boljoj atmosferi dočekamo te utakmice, mi se trudimo da teško stečeno povjerenje navijača ponovo prokockamo. Dužnost nam je, prije svega nama u Izvršnom odboru, da snagom argumenata uvjerimo kolege da nam utakmica sa Rusijom sada nije potrebna", zaključio je Husić.

Top Komentari

King_Kenny
...sta jede g*vna ovaj Srna?...nek se on obrati vodstvu HDZ-a Hrvatske,oni upravljaju ovim BH katolicima u BiH,pa tako i u savezu,a oni su glasali za odigravanje utakmice....
5 1
Husrefbeg22
Srna, Jeli to onaj zlocesti sin Uzeira (Bosnjaka) sto se stidi svojih bosnjackih korijena pa se kroatizirao. Kao znak kroatstva je i njegovo igranje za hrvatsku umjesto BiH. Ne objavljujte izjave ovakvih pokrstenika i otpadnika od vjere, naroda i drzave.
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi