Dario Damjanović: 36 godina?! Ma dajte, kao da je to problem...
A s obzirom da me razmišlja o penzionisanju, Damjanović ne razbija glavu ni time što će raditi jednog dana kada zaključi karijeru

Nekadašnji reprezentativac BiH ne razmišlja o mirovini

Dario Damjanović: 36 godina?! Ma dajte, kao da je to problem... · Intervju

Nekadašnjem bosanskohercegovačkom "A" reprezentativcu Dariju Damjanoviću u ovom trenutku umirovljenje nije ni na kraju pameti, premda će u julu ući u 37. godinu života.

Bivši fudbaler Kaiserslauterna, Hajduka, Čelika i brojnih drugih klubova u protekloj polusezoni je kao član gradačačke Zvijezde dominirao na travnjacima Prve lige FBiH. Istina, nije više na nivou kao nekad, no kao da je to bitno. Dario pokazuje da je fudbal za njega puno više od posla.

Iako u većini slučajeva igrači u njegovim godinama donose odluku da se posvete privatnom životu i porodici, uporni Damjanović smatra da u njemu još uvijek ima snage i da nije vrijeme da kaže 'zbogom' onom što najviše voli. Činilo se da će Zvijezda biti njegov posljednji klub u karijeri, ali samo se nasmijao na naše pitanje je li okačio kopačke o klin.

"Uskoro ću napuniti 37 godina, međutim to ne znači ništa. Moje godine možda govore da više nisam za fudbala, ali moje tijelo je zdravo i dokle god bude tako spreman sam još igrati. Iskreno, kako sam ušao u pozne igračke godine više stvari sam naučio nego kada sam bio mlađi", govori Dario Damjanović na početku razgovora za SportSport.ba.

Damjanović priznaje da nije očekivao da će doći raskid saradnje sa Zvijezdom.

"Život je takav, nekad si dole, a nekad gore. Vjerovatno je tako moralo da bude. Iako su mi u Zvijezdi do prije mjesec dana govori kako ću ostati, na kraju su procijenili da im više ne mogu biti od pomoći, što mi je, priznajem, teško palo. Ipak, oni su tako odlučili i to moram poštovati. Ponudili su mi da radim u omladinskim kategorijama, ali u ovom momentu se ne vidim u tome, jer bih volio igrati i dalje."

Unatoč činjenici da u 36. godini trči kao junior, čovjek bi pomislio da spava u teretani i da jede isključivo ono što se preporučuje ljudima iz sporta. Sa Damjanovićem to baš nije slučaj.

"U ovoj sezoni nisam odskakao, niti sam bio loš, nekako više sam igrao na svoje iskustvo. Mnogi pomisle da sam kroz karijeru živio strogo sportski, ali nije bilo baš tako. Pridržavao sam se svega za vrijeme priprema i trajanja sezone, no kada dođe odmor onda se čovjek i opusti uz izlaske, alkohol... Nisam bio cvjećka, ali nisam ni pretjerivao."

A s obzirom da me razmišlja o penzionisanju, Damjanović ne razbija glavu ni time što će raditi jednog dana kada zaključi karijeru.

"Teško je predvidjeti što će se događati u budućnosti, no moja želja je svakako da ostanem u fudbalu. Bavim se uporedo i ugostiteljstvom, no to mi ne predstavlja zadovoljstvo kao fudbal, tako da bih jednog dana volio da radim s djecom i slično... Vidjet ćemo."

Budući da je godinama nosio dres reprezentacije BiH, s velikim zanimanjem je pratio i izbor novog selektora.

"Prosinečkog poznajem još iz vremena kada sam igrao u Hrvatskoj za Hajduk. Drago mi je što je sve tako ispalo, a još draže što su u stručnom štabu Elvir Rahimić i Kenan Hasagić, moji bivši saigrači s kojima se i danas čujem. Oni su to zaslužili. Ubijeđen sam da stižu bolji dani za našu reprezentaciju", podvukao je Damjanović na kraju razgovora.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Lična karta:

Dario Damjanović je rođen 23. jula 1981. godine u Gradačcu. Igračku karijeru je počeo u Šamcu, a prije nego što je došao u Zvijezdu još je igrao za Modriču, Hajduk, Luch-Energiju, K'slautern, Čelik, Novi Pazar, Jagodinu, Hong Kong Pegasus i OFK Beograd. Za reprezentaciju BiH je odigrao 17 utakmica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi