Delegacije NK Iskra i ŽNK Iskra na grobu legendarnog Kokana

Legenda nije zaboravljena

Delegacije NK Iskra i ŽNK Iskra na grobu legendarnog Kokana

S. Mlaćo

Delegacija iz Bugojna, koju su činili predstavnici  veterana NK Iskra i ŽNK Iskra, jučer je položila  vijence u Općini Brela (Republika Hrvatska) na mjestu gdje je sahranjen legendarni Bugojanac Stjepan Domaćinović Kokan.

Nakon polaganja vijenaca, delegacija je posjetila i porodicu pokojnog Domaćinovića, tačnije kćerku i u suprugu koji su u svoju porodičnu kuću primili goste iz Bugojna, a iste nisu krile ni suze oduševljeni ovim potezom delegacija dva bugojanska kluba.

Stjepan Domaćinović Kokan rođen je u Bugojnu 1931. godine. Bio je predsjednik Općine Bugojno, zatim i predsjednik NK Iskra. U njegovo vrijeme Bugojno je bila jedna od najrazvijenijih Općina u bivšoj Jugoslaviji, a izgrađena je i dvorana, te stadion.

Domaćinovića svi posebno pamte kada je bio na čelu NK Iskra, a u to vrijeme Bugojanci su bili ravnopravan rival sa najjaćim timovima iz bivše Jugoslavije, a sve utakmice ovog kluba uvijek su bile ispunjene punim tribinama.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

"Ovo je jedan lijep čin koji u organizaciji NK Iskra veterani 1946 i ŽNK Iskra koji su dali svoj doprinos da na godišnjicu smrti predsjednika Općine Bugojno Stjepana Domaćinovića Kokana dođu u Brela gdje je on sahranjen i mislim da je on to zaslužio. Puno je dao kako za grad Bugojno, tako i širu zajednicu. Dao je puno, bio je privrednik, sportista, odnosno ministar saobraćaja u bivšoj Jugoslaviji, a posebno je bio vezan za Općinu Bugojno i NK Iskra jer je u svom mandatu od 1974. do 1982. godine  izgradio KSC, stadion Jaklić i bolnicu u gradu Bugojnu koja sticajem okolnosti nije završena zbog rata", kazao je Naim Basara, dugogodišnji predsjednik NK Iskra, danas čelni čovjek ŽNK Iskra Bugojno i uspješni sportski radnik iz Općine Bugojno.

"Mi smo došli da posjetimo grob Stjepana Domaćinovića Kokana, dugogodišnjeg predsjednika NK Iskra, gradonačelnika, ministra saobraćaja. Prijem koji smo imali od porodice je bio nezamisliv i ja im se zahvaljujem u ime NK Iskra i veterana. Taj se čovjek rađa jednom u sto godina i on što je bio zamislio to je ostvarivao. Svašta sam doživljavao, ali onakvog čovjeka kao što je bio on je teško zamisliti da danas imamo. Samo ću vam reći da je kada je Iskra ulazila u Prvu ligu bivše Jugoslavije u roku od 75 dana završio stadion", istakao  je nekadašnji fudbaler bugojanskog ponosa NK Osman Bambur. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi