Nakon godina šutnje otkriven pakt između Delija, Grobara, BBB-a i Torcide, poznat je i krivac za sve

Progovorio je čuveni navijač

Nakon godina šutnje otkriven pakt između Delija, Grobara, BBB-a i Torcide, poznat je i krivac za sve

Admin Čaušević

Navijači Crvene zvezde, Partizana, Hajduka i Dinama slove za najzloglasnije ne samo u regionu već i u Evropi. Međutim, koliko god između njih vladalo rivalstvo zanimljivo da su svojevremeno imali i dogovoren pakt.

Nekada vodeća četvorka bivše Jugoslavije i dan danas ima najvatrenije navijače na prostoru bivše države koji su u međuvremenu izgradili reputaciju zloglasnih.

Delije su spremne napraviti incident gdje se god pojave, slično se odnosi i na Grobare, dok je i Bad Blue Boysima te Torcidi dovoljno iskra da bukne vatra.

Navijačka scena na ovim prostorima je počela da doživljava ekspanziju krajem 80-ih godina, baš paralelno sa buđenjem nemira koji su doveli i do raspada države.

Bivši vođa Delija Zoran Timić Tima je nedavno ispričao o za većinu nepoznatom paktu kojeg su svojevremeno imali navijači Crvene zvezde, Hajduka, Dinama i Partizana.

Oglasi

Razlog je jedan policajac koji je za navijače velike četvorke ex-yu fudbala rekao da su obična banda poslije čega je uslijedila reakcija.

"Zagrebački časopis Sprint je podigao navijačku scenu. Sjećam se da je 1988. godine izašao intervju sa nekim policajcem koji je ocrnio navijače, bukvalno nas je nazvao običnom bandom", započeo je Timi te nastavio:

Zoran Timć Tima ispričao detalje o paktu navijača

"Nas je to zaboljelo i neformalni dogovor između nas, grobara, Splićana i Zagrepčana bio je da odreagujemo i pošaljemo pismo demantija. Sprint je objavio sva četiri pisma, za divno čudo."

"Poslije mi je pričao sportski urednik tog zabavnog dela Sprinta da su počela da stižu navijačka pisma u džakovima maltene. Oni su ih objavljivali, a tiraž je krenuo da raste. Toliko je to krenulo da ide, da su napravili navijački dodatak, a pomama za tim je bila takva da smo ustajali u 7 ujutru i išli na trafike, da se ne prodaju.

"Taj časopis je odigrao ključnu ulogu u stvaranju navijačkih grupa u svim gradovima, ali je policija potom zabranila da se taj navijački dodatak objavljuje", dodao je Timi.

S obzirom na rivalstvo pristalica najvećih hrvatskih i srpskih klubova koje definitivno prelazi granice sportskog danas se može zaboraviti na bilo kakav pakt sličan onom sa kraja 80-ih godina.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

FahrudinKonjHodzic
u bosni sve propalo i fudbal i klubovi i navjaci djuture
1 0
plemic
navijačke skupine su i dan-danas najveće zlo nogometa.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi