Kosovo brzo reagovalo nakon kontroverzne koreografije Delija

Obratili se UEFA-i

Kosovo brzo reagovalo nakon kontroverzne koreografije Delija

Edmir Škorić

Navijači Crvene zvezde su tokom prijateljske utakmice protiv Fiorentine prikazali sramotnu koreografiju sa velikim tenkom, srpskom zastavom i porukom: "Kad se vojska na Kosovo vrati".

Koreografija je podignuta u 12. minuti i 44. sekundi utakmice na sjevernoj tribini.

„Ovaj momenat je simbolično izabran, jer se njime ukazuje na Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji“, navodi Telegraf sport.

Iz Nogometnog saveza Kosovo brzo su reagovali i traže od UEFA-e da se pozabavi ovim pitanjem i da shodno tome kazni Crvenu zvezdu, koja je inače učesnik grupne faze Lige prvaka.

„Fudbalski savez Kosova je postupio u skladu sa propisima i principima UEFA, uloživši zvaničnu žalbu po ovom pitanju. Zatražili smo od organa UEFA da hitno istraže ovaj slučaj i preduzmu oštre mere prema klubu i navijačima Crvene zvezde, kako bi se ubuduće sprečili ovakvi šovinistički postupci i slične provokacije“ – stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Kosova.

Oglasi

„Ovaj slučaj nam daje do znanja da organi UEFA i FIFA hitno moraju da preduzmu oštrije mere protiv kršenja principa i osnovnih vrednosti fudbalske igre. Nadamo se i verujemo da će naša žalba i odgovor biti shvaćeni ozbiljno i da će oni koji podstiču mržnju kroz fudbal biti kažnjeni“.

FS Kosova je, takođe, najoštrije osudio koreografiju i izrazio zabrinutost.

„Pojava tenka kao koreografije na tribinama sa simbolikom protiv Kosova je neprihvatljiv čin bez premca za sport, ali i za slogu i mir među državama i narodima na našim prostorima, posebno u periodu tenzija između dve zemlje“.

„Fudbal je sport koji, pored zabave, treba da okuplja ljude i služi za izgradnju mostova saradnje. Ne treba tolerisati ovakve koreografije i slogane koji imaju za cilj izazivanje sukoba i mržnje između država i naroda".

Oglasio se i zamjenik kosovskog premijera i prvi čovjek Kosova za dijalog s Beogradom Besnik Bisljimi.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

"Cijeli državni aparat u Srbiji je izgrađen da se mediji, sport, umjetnost, kultura, nauka koriste za propagandno oruđe i za promociju nasilja, terora, tenzija i rata. Delije često šalju poruke koje Vučić ne može ili ne želi da kaže javno. Takvi postupci su mu potrebni da bi pothranio mržnju i etnički nacionalizam u javnom mnjenju“, kazao je Bisljimi.

Top Komentari

Mowzilla
Eno borcevi pilici po becu vucaraju trans gavrila. Ako ih uopste puste u stadion, onda ce uefa i ovo tolerisati...
0 1
Golmanbezkluba4
Pusti tenkove jaro, kad mi na Sjeveru rapaznemo jedan traktor fini, bit će im sve jasno
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi