Ćorić o jesenjoj tituli i Premijer ligi: Treba stati na loptu i dobro procijeniti stvari

Tim sa Mokrog Doca osvježenje za Prvu ligu FBiH

Ćorić o jesenjoj tituli i Premijer ligi: Treba stati na loptu i dobro procijeniti stvari · Intervju

S. Mlaćo
HŠK Posušje je novi jesenji prvak Prve lige FBiH. Ovaj tim je prošle sezone izborio plasman u Prvu ligu FBiH kao prvak Druge lige Jug, no brzo pokazao svoje kvalitete i na kraju prvi prošao kroz cilj nakon prvog dijela. 

Definitivno je momčad sa Mokrog Doca pokazala najviše i u tome su složni svi oni koji prate dešavanja u Prvoj ligi, protivnički treneri, igrači... Iskusna i kvalitetna momčad sjajno posložena od ambicioznog trenera Denisa Ćorića igrala je za gol više, te iznenadila mnoge.

Kao šlag na tortu došla je pobjeda u 15. kolu protiv Budućnosti sa čak 7:0 u pravoj fudbalskoj lekciji koju su Posušaci priredili Banovićanima pred TV kamerama. Upravo je Ćorić govorio za SportSport.ba o protekloj polusezoni, suđenju, ambicijama njegovog kluba, igračkom kadru, eventualnim pojačanjima, ali i izdvojio najtežu utakmicu.

“Hvala na čestitkama, a mi možemo i moramo biti zadovoljni prvim dijelom sezone. Neki dan je neko rekao da smo ušli na 'mala vrata', a pokazali mnogo. Prezentirali smo dobar nogomet, a to je prije svega zasluga cijele ekipe. Momci su od prvog dana priprema do sada pokazali kvalitet uz rad mog stručni štab i bili smo prava klapa. Šlag na tortu je ta posljednja sa Budućnosti gdje smo prezentirali dobar i kvalitetan nogomet“, priča Ćorić za SportSport.ba.

Kada je krenula sezona da li ste vjerovali da možete biti prvi?

“Nismo tu bili 10-12 godina, iako smo klub koji ima tradiciju i dušu po pitanju nogometa, navijača i svega ostalog. Bili smo nepoznanica sami sebi, te svima. Tu je mnogo klubova starosjedioca, jedan Rudar postoji sto godina. Željeli smo da vidimo gdje smo i šta smo. Kroz prijateljske utakmice smo vidjeli da možemo, iako su te utakmice jedno, a ove takmičarske drugo. Ta prva utakmica u Tešnju nam je dala vjetar u leđa, dobili smo mnogo samopouzdanja i dizali smo se iz utakmice u utakmicu. Uživali smo u nogometu, bez opterećenja  igrali i završili tu gdje smo završili“.

Šta je to po vašem mišljenju presudilo da budete ispred Rudara, TOŠK-a, Bratstva...?

“Mi u HŠK Posušje djelujemo kao jedna porodica. Svih 15 kola smo prošli bez povreda, samo je tu imao povredu Dominik Begić. Samo njega nismo imali kroz cijelu polusezonu. Zaobišle su nas povrede i to jako bitno. Imamo skup kvalitetnih mladih momaka, a tu su i stariji Landeka, braća Serdarušić, Brekalo, Barišić... Mladi igrači od golmana Galića, do Bešlića i ostali... Bili smo jedna klapa i ključ svega je bilo to da smo uvijek imali taj kostur ekipe“.

Koja vam je najteža bila utakmica, a koja pobjeda 'najslađa'?

“Iskreno, najteža je bila Čapljina. Nismo bili kompletni, a prvo poluvrijeme Čapljina nas je nadigrala. Protivnik je odigrao sjajno prvo poluvrijeme, a iz utakmice smo izvukli i neke pouke. Najdraža je definitivno ona prva, pobjeda u Tešnju. Prva nam je bila službena utakmica nakon dugo godina u Prvoj ligi, a rival je bila ekipa koja je gotovo uvijek u samom vrhu Prve lige i kući nije izgubila utakmicu par godina. Prošle godine su oni bili u borbi za prvo mjesto, a ipak smo mi startali pobjedom i mnogo nam je to značilo“.

Posušje bi sigurno imalo podršku navijača na tribinama Mokrog Doca, ali su oni ipak bodrili ekipu pored stadiona.

“Posušje je grad nogometa, navijači su prepoznali dobre stvari. Igračima sam uvijek govorio da pružaju maksimum svaki meč, a ako je rival bolji, da pružimo ruku. Zahvaljujem se navijačima i ovim putem, bili su tu pored tribina i zaista naš 12-ti igrač“.

Mnogi su istakli pohvale na račun suđenja u prvom dijelu sezone. Klubovi nerijetko upućuju pohvale kada se vraćaju sa gostovanja, definitivno stvari na koje baš i nismo navikli u ovom rangu takmičenja. Kako Vi gledate na to, kakva su vaša iskustva sa gostovanja, kako komentarišete suđenje?

“Odlično pitanje. Stvarno moram prvo istaći pohvale za sve klubove. Svi klubovi u ligi su pokazali pravi profesionalizam, sportski gard. Sve utakmice su bile čisto samo teren, ništa drugo. Ovo je do sada najbolja polusezona kako se ova liga igra. Zasluge za to idu klubovima, ljudima koji ih vode, ali i sudijama. Svjedoci smo da su mnogi klubovi upućivali pohvale domaćinima, odnosno gostima i to je dobra stvar za bh. nogomet. Samo tako možemo naprijed, jer ako je jaka Prva liga, onda i Premijer liga može biti bolja“

U Posušju nastavljaju sa radom.

“Već danas imamo utakmicu sa juniorima Zrinjskog. Okosnica ekipe je dobila slobodno do 1.12., oni će držati plana i programa koji su dobili, a ovi drugi uz kadete i juniore nastavljaju sa radom. Želimo vidjeti na koga možemo računati u budućnosti, Posušje ima kvalitetnu školu nogometa, pravi rasadnik talenata“.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Nije više tajna da će te biti glavni kandidat za prvo mjesto. Da li su potrebna pojačanja, da li će se ići na Premijer ligu?

“Svaki igrač je dobro došao. Ipak, ja kao trener ne želim gomilati igrače. Opet kažem, pauza je i trebamo dobro odmoriti te vidjeti šta i kako dalje. Imamo kvalitetnu ekipu, ali želim jednog ili dva igrača na nekim mjestima. Ne pod svaku cijenu, naravno. Nećemo srljati. Što se tiče toga da smo glavni kandidat, Posušje po infrastrukturi i ostalim stvarima zaslužuje Premijer ligu, ali Premijer liga je ogroman zalogaj. Treba se tu dobro razmisliti. Treba raditi planski i postepeno. Treba biti realan, stati na loptu i dobro procijeniti neke stvari. Klub se digao iz pepela, ljudi koji vode klub na čelu sa predsjednikom Sesarom su postavili zdrav temelj, te taj temelj želimo graditi stepenicu po stepenicu. Nikako preskakati stepenice", kazao je na kraju razgovora za SportSport.ba šef struke HŠK Posušje Denis Ćorić.  

Top Komentari

komshija
Samo hrvati mogu igrati
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi