Čuvenu "desetku" će danas prepoznati rijetki: Prije 20 godina je rušio velikane, sad je ponižen

Legendarni kapiten Superdepora

Čuvenu "desetku" će danas prepoznati rijetki: Prije 20 godina je rušio velikane, sad je ponižen

Admin Čaušević

Svaki klub ima svoju zlatnu generaciju, posebno se to odnosi na one koji dolaze iz manjih sredina, okupe fantastične igrače i imaju niz uspješnih sezona. To je bio slučaj i sa Depotivom La Corunom.

Stariji ljubitelji fudbala se vrlo dobro sjećaju Superdepora, odnosno čuvene generacije Deportiva sa početka 21. stoljeća čiji je kapiten bio. Francisco Javier Gonzalez Perez, poznatiji kao Fran.

Klub iz Galicije je u to vrijeme osvajao trofeje u Španiji i rušio velikane poput Barcelone i Real Madrida, dok su u Evropi iza sebe ostavljali Juventus i Milan.

Najviše se pamti sezona 2003/2004 kad su došli do polufinala Lige prvaka. Ispali su od Porta, a prije toga su eliminisali Milan nakon što su na svom Riazoru izveli nemoguće te slavili sa 4:0.

Osim Frana, tih godina za Deportivo su između ostalih igrali Valeron, Djalminha, Tristan, Molina, Mackay, dok je na klupi bio čuveni trener Javier Irureta.

Fran je fudbal igrao do 2005. godine nakon što je cijelu karijeru proveo u tom klubu. Danas, ima 54-godine i trenutno je bez posla.

Oglasi

Godine su učinile svoje te se čuvena "desetka" Superdepora značajno promijenila u međuvremenu i za mnoge ljubitelje fudbala djeluje neprepoznatljiv.

Fran iz igračkih dana

Jedno vrijeme radio i u omladinskim selekcijama Manchester Cityja. Bilo je to 2018. godine, ali nije mogao bez svog Deportiva gdje se vratio u augustu 2020. godine.

Ipak, pravo poniženje za Frana je stiglo prošle godine kada su u Deportivu odlučili da mu daju otkaz i to u sezonu kada su omladinske selekcije tog kluba bilježile najbolje rezultate.

"Bilo mi je teško razumjeti tu odluku, ni danas mi to nije jasno. Ali to je bila odluka koja je donesena i moramo nastaviti sa životom", kazao je nedavno Fran.

Bez obzira na poniženje njegova ljubav prema Deportivu ne prestaje. Slavni klub se trenutno takmiči u trećem rangu španskog fudbala.

"Ne znam da li ću više biti trener, godine prolaze. Ima tu nekih stvari, ali znam koliko je ovaj svijet komplikovan."

"Za sada uživam gledajući nogomet, nadajući se da će Deportivo izboriti promociju", poručio je legendarni Španac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi