Derbi kola na Pecari, Željo se 'vadi' protiv Drine

21. kolo Premijer lige

Derbi kola na Pecari, Željo se 'vadi' protiv Drine

Pred nama je 21. kolo BH Telecom Premijer lige, u kojem će biti odigrano nekoliko zanimljivih susreta. Šest ih je na rasporedu danas, dok se po jedan meč igra u nedjelju i ponedjeljak.

Derbi kola se svakako igra na Pecari, gdje se sastaju Široki Brijeg i Borac. Prvoplasirani tim tabele je u prošlom kolu remizirao u Gradačcu, dok su Banjalučani na svom terenu poraženi od Olimpica, tako da će predstojeći meč biti od velike važnosti za oba tima.

U međusobnim susretima Širokobriježani na Pecari imaju mnogo više uspjeha od Borca, ali su u posljednjih šest domaćinstava u svim takmičenjima upisali samo dvije pobjede. U Borcu se nadaju da bi mogli ponoviti 2011. godinu i pobjedu 2:1, ali su svjesni da će to biti jako teško, posebno kada se u obzir uzme da je prvoplasirani tim tabele do sada pred svojom publikom u ovoj sezoni kiksao samo protiv Željezničara. Ako se to uopšte i može nazvati kiksem...

Zrinjski na svom terenu dočekuje Slobodu, koja ovog proljeća igra sjajno. Mostarski tim jeste favorit, ali daleko od toga da će se Husref Musemić i njegovi igrači lako predati Pod bijelim brijegom. 

Aktuelni prvak naše zemlje je jedini tim iz vrha koji je u prošlom kolu iskoristio kikseve rivala minimalnom pobjedom u Vitezu, dok se Sloboda lako obračunala sa Slavijom i slavila sa 4:0. Tuzlaci kroz historiju međusobnih duela u Mostaru pretežno gube, ali im optimizma pred ovaj meč definitivno ne nedostaje.

Željezničar je u prošlom kolu na svom terenu, na neki način, upropastio sve dobro što je napravio u prethodna četiri kola proljeća. Daleko od toga da je Radnik nezasluženo odnio bod sa Grbavice, ali se od Odovićevih izabranika ipak očekivalo mnogo više.

Drina na Grbavicu stiže kao odlična prilika da se Plavi pobjedom iskupe svojim navijačima za lošu predstavu u srijedu. Nema sumnje da je Željezničar veliki favorit i da je njihova pobjeda najrealniji ishod predstojeće utakmice, ali su se protiv Drine već 'okliznuli' mnogi timovi iz vrha, što poziva na oprez. Na Grbavici su najavili mnogo bolji angažman i pristup predstojećoj utakmici u odnosu na onu sa Radnikom, pa treba očekivati da Plavi seno ne priušte novi luksuz.

Zvijezda iz Gradačca je od srijede novi 'fenjeraš' Premijer lige. Iako su Šegrtovi igrači ostvarili vrlo dobar rezultat remiziravši sa Širokim Brijegom, ostali rezultati im baš i nisu išli u prilog pa se gostovanje u Istočnom Sarajevo čini kao prekretnica za klub sa Banja Ilidže.

Oba tima se nalaze u lošoj formi, a ono što Zvijezdu ne može radovati je historijat međusobnih duela. Slavija je kao domaćin u svih dosadašnjih šest utakmica upisivala pobjedu, pa je i danas blagi favorit.

Tim koji je, uz Zrinjski, u prošlom kolu najviše profitirao je sarajevski Olimpic. Pobjedom protiv Borca, Vukovi su se vratili u sasvim realnu borbu za mjesta koja vode u Evropu, a danas ih očekuje duel sa Veležom.

Mostarci su sigurni u sredini tabele i taško da će do kraja sezone mnogo promijeniti svoju poziciju. Donji dio je daleko, gornji još dalje, pa će Veležu na Otoci svakako odgovarati bilo kakav pozitivan rezultat. Olimpic se još uvijek na dva fronta bori za Evropu, a u današnji meč ulazi prepun samopouzdanja i optimizma.

Čelik pred svojim navijačima dočekuje Mladost iz Velike Obarske. Dosadašnja tri duela ova dva tima ponudila su dvije pobjede Zeničana uz jedan remi u Velikoj Obarskoj. Čelik jeste favorit, ali Mladost silno želi opstati u ligi, pa bi im bod sa Bilinog polja došao kao dobar stimulans pred završnicu prvenstva.

U nedjelju je na rasporedu meč između Radnika i Viteza. Tim iz Bijeljine u posljednje vrijeme bilježi dobre rezultate, dok se Vitez nalazi u očajnoj formi. Kako sada stvari stoje, i Radnik i Vitez će se boriti za opstanak do kraja sezone, a ovaj meč bi mogao biti jedan od ključnih za oba tima.

Posljednja utakmica 21. kola se u ponedjeljak igra u Travniku, u vrlo neobičnom terminu za domaće prvenstvo. Istoimeni domaćin će na Piroti dočekati Sarajevo, koje će tražiti izlaz iz serije vrlo loših rezultata kojim su najnezadovoljniji navijači.

Dok Sarajevo prolazi kroz razne turbulencije, Travnik je mislima okrenut samo utakmici. Veziri se nadaju da bi protiv Bordo tima mogli iskoristiti lošu igru koju drugoplasirani tim tabele pruža na gostujućim terenima, gdje su ovog proljeća već prosuli pet bodova.

Subota (svi 16:30):

Čelik - Mladost
Olimpic - Velež
Slavija - Zvijezda
Široki Brijeg - Borac
Željezničar - Drina
Zrinjski - Sloboda

Nedjelja (16:30):

Radnik - Vitez

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ponedjeljak (16:30):

Travnik - Sarajevo

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.