Derbi starih rivala na Grbavici, Zrinjski na neugodnom gostovanju

Na rasporedu 20. kolo Premijer lige BiH

Derbi starih rivala na Grbavici, Zrinjski na neugodnom gostovanju

Ovog vikenda je na rasporedu 20. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine koje nudi nekoliko izuzetno zanimljivih duela.

Gledajući imena klubova i tradiciju međusobnih duela, derbi se igra na Grbavici gdje se sastaju Željezničar i Sloboda. U ovaj meč Plavi ulaze kao favoriti, ali opreza u taboru domaćih ne manjka jer ako je neko u bliskoj prošlosti znao poremetiti Željine planove, onda je to Sloboda.

"Nadam se da ćemo spremni ući u utakmicu koja je jako bitna, kao što je bitno da pokažemo karakter, želju i htjenje. Naš cilj su tri boda, ali znamo da je Sloboda nezgodna ekipa. Teren će biti težak, a volio bih da se ponovo ispriča priča sa otvaranja istočne tribine", rekao je Adžem aludirajući na prošlosezonski duel ova dva tima u kojem je Željezničar u sjajnoj utakmici pred 13.000 gledalaca slavio sa 4:2.

Dobro raspoloženje nakon pobjede nad Mladosti u prošlom kolu vlada i u timu Slobode, čiji trener Slavko Petrović najavljuje otvorenu utakmicu na Grbavici.

"To što sam obukao bijelu majicu ne znači da u Sarajevo idem sa bijelom zastavom", poručio je bivši trener Željezničara te nastavio: "Ovo je moje prvo gostovanje na Grbavici poslije odlaska iz Željezničara i radujem se što ću vidjeti dosta dragih ljudi. Željo je apsolutni favorit u ovom susretu, prvi su kandidat za titulu i uvjeren sam da će je i osvojiti. Igrat ćemo rasterećeno, a svaki bod bi bio dobrodošao".

Zanimljivo će biti i u Doboju kod Kaknja gdje će Mladost ugostiti Zrinjski. Mnogo se prašine podiglo nakon "sporne" pobjede Plemića nad GOŠK-om u prošlom kolu, ali u taboru dvostrukog uzastopnog prvaka BiH ističu da je to već prošlost i da su mislima okrenuti sljedećem duelu.

"Mislim da mi uz kvalitet koji posjedujemo, moramo na ovo sve dodati volju, želju i zalaganje, znači sve ono što je izostalo protiv GOŠK-a. Znamo da su tvrdi i da su još bez domaćeg poraza u ovoj sezoni, ali znamo i da svakoj tradiciji dođe kraj, pa ne treba čuditi ako se iz Kaknja vratimo s punim plijenom", rekao je Slišković, koji je najavio i da bi mogao napraviti određene promjene u sastavu za ovaj meč.

Sarajevo je proljetni dio sezone započelo porazom od Širokog Brijega, a sada se protiv Radnika želi iskupiti za propušteno na Pecari. Bordo tim je malo popustio u borbi za titulu jer mu vodeće dvije ekipe sada bježe devet, odnosno osam bodova, pa se trijumf nad ekipom iz Bijeljine nameće kao imperativ.

Sarajevo i Radnik su u Premijer ligi odigrali osam utakmica na Koševu, a interesantan je podatak da je bordo tim slavio u čak sedam. Do prošle sezone je imao stopostotan učinak, ali je Radnik tada ipak uspio da osvoji historijski bod na Koševu gdje je izvukao remi (1:1). Koliko god ovaj meč bio važan za Sarajevo, toliko je važan i za Radnik koji želi ugrabiti šesto mjesto i plasirati se u Ligu za prvaka i ove sezone.

Izuzetno važna utakmica igra se u Gabeli, gdje će snage odmjeriti GOŠK i Čelik. Ova dva tima bore se za opstanak u društvu najboljih i nema potrebe previše isticati koliki rezultatski značaj nosi ovaj meč. GOŠK ima 17, a Čelik 13 bodova i ove dvije ekipe zauzimaju 10. i 11. mjesto, od kojih će na kraju sezone samo jedna ostavljati u društvu najboljih.

Borac i Krupa će na Gradskom stadionu odigrati gradski derbi u kojem će obje ekipe imati podjednake šanse za pobjedu. Borac se pobjedom želi vratiti u borbu za Ligu 6, ali i Krupi su bodovi neophodni kako bi ostala sigurna na petom mjestu uoči posljednja dva kola "regularnog" dijela prvenstva. S pobjedom nad Borcem, Krupa bi i matematički osigurala plasman među šest najboljih ekipa iako je to i ovako 99% sigurno.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Možda i najlakši posao od svih klubova iz vrha tabele trebao bi imati Široki Brijeg, koji će igrati protiv Viteza. Bez obzira što se ovaj meč igra u Vitezu, tim sa Pecare je apsolutni favorit i sve osim njihove pobjede bi predstavljalo veliko iznenađenje.

Utakmice Mladost - Zrinjski, Vitez - Široki Brijeg i Željezničar - Sloboda igraju se u subotu od 14:30 sati, dok su u nedjelju na rasporedu dueli GOŠK-a i Čelika (14:30), Sarajeva i Radnika (14:30) i Borca i Krupe (15:30).

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi