Deschamps je poput najboljih francuskih kuhara imao recept za uspjeh

Iz stručnog ugla

Deschamps je poput najboljih francuskih kuhara imao recept za uspjeh · Komentar

A. Beganović

U vikendu iza nas spuštena je zavjesa na još jedan Mundijal. Trideset dana fudbal je na cijeloj zemaljskoj kugli bio top tema, a finalni meč između Francuske i Hrvatske iz stručnog ugla za SportSport.ba je analizirao nekadašnji sportski direktor Sarajeva, te nekadašnji trener Kapfenberga, Čelika, Veleža i Slobode, Abdulah Ibraković koji je nedavno u Austriji otvorio Dijagnostičko trenažni centar.

Posljednji mjesec dana je bio poseban u životima svih nas bez obzira da li su naše nacionalne selekcije igrale na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ili ne. Posljednji vikend na Mundijalu donio nam je stvarnu vrijednost fudbala u smislu pokretanja emocije, ljubavi, privrženosti i strasti. Mase ljudi na ulicama u državama čije selekcije su uspješno okončale Mundijal dokaz su zbog čega je fudbal zapravo najvažnija stvar na svijetu. Ne samo sporedna. Na kraju sve je zavšeno u glavnom gradu novih svjetskih prvaka. Milion ljudi. Moć fudbala.

Što se tiče samog finalnog meča, odmnosno strategije novog svjetskog prvaka može se reći da se na samom planu igre nije ništa mijenjalo u odnosu na prijašnje utakmice. Nije bilo ni potrebe jer Deschamps je poput naboljih francuskih kuhara imao fenomenalan recept za uspjeh.  Ekipa je to koja je uz taj recept suvereno došla u finale i uz to do meča za zlato postigla 10 golova (procentualno većinu od 50-70 minute), bez da je igrala podužetke ili šutirala penale. Dakle, nije imala niti jedan razlog za bilo kakvu promjenu.

Strateški, Francuska je ostala odana svojoj defanzivnoj strategiji orijentiranoj na kontru i standardne situacije (prekide), ostavljajući prostor u trećoj trećini terena Hrvatskoj za posjed lopte. Realni razlozi za ovakvu strategiju leže u tome što je Francuska dovela do savršenstva ovaj način igre, te drugi što pretpostavke kažu da je se Hrvatska istrošila igrajući u nokaut fazi tri puta produžetke uz dva izvođenja jedanaesteraca (što je ekvivalent još jedne utakmice, a možda i više). Znači ako Hrvati budu morali nametnuti visok ritam igre u posjedu lopte trebat će im mnogo trke i pomjeranja što je jednostavno bilo nemoguće očekivati.

Hrvatska selekcija sa igračima koji igraju u najboljim evropskim klubovima, nošena nacionalnim nabojem stvorila je pobjednički mentalitet. Strateški je bilo za očekivati da selektor Dalić u finalu ostane dosljedan sistemu i načinu igre koju je igrao tokom cijelog prvenstva. Pobrali su sve simpatije fudbalskog svijeta na način kako su prezentirali igru koja je odisale emocijom, strašću i željom. Nekako mi se čini da su te želje, emocije i strasti pogotovo bile istaknute u napadačkom dijelu gdje su Mandžukić, Perišić i Rebić dominirali trkom, presingom, otvaranjima, duelima, skokovima i šutevima. Mislim da su zajedno sa francuskim napadačima zadali novi standard za moderne napadače. Hrvatska igra temeljena na posjedu lopte zahvaljujući fudbalskim majstorima Modriću i Rakitiću bio je Dalićev adut u finalnom meču. Iz tog posjeda, nadao se hrvatski selektor, da će iskoristiti napadački trojac i okomitim pasovima razbiti francuski blok. No, nisu uspjeli.

Obje ekipe su došle do finala i naravno da im je jedini cilj bio osvajanje naslova prvaka.  Početak utakmice je bio isključivo orijentiran na zadaće timova, tek poneke individualne reakcije narušavale su stabilnost postavke igre. Hrvatska je imala nešto veći posjed lopte, želila se nametnuti uz nadu da će Francuzi odustati od svoje postavke. No, kako je vrijeme odmicalo bilo je vidljivo da Francuzima ne pada na pamet odstupati od dogovorenog. Srednju zonu učinili su gustom i zatvorenom, a posbeno me impresionirao njihov prelazak iz pasivne odbrane u pressing na igrača sa loptom u srednjoj zoni. Tjerajući vezne igrače Hrvatske na trku i duele kako bi ih dodatno istrošili. U takvoj igri stigli su do prednosti (2:1) ostvarujući svoj plan igre.

Nakon odmora Hrvatska je prividno imala više od igre, no i pored toga što nisu bili moćni kao u nekim ranijim susretima, Francuzi su, mogu slobodno reći, sve držali u svojim rukama. S obzirom da su gubili izabranici Zlatka Dalića su morali ubaciti u brzinu više, a kako je vrijeme odmicalo sve više su gubili energiju. Deschamps je vodio računa o svemu, a uvođenjem Nzonija umjesto kartoniranog i opreznog Kantea osvježio je vezni red i stvorio dodatni pritisak na vezne igrače Hrvatske.  Kao se bližio kraj tako se Hrvatska sve više otvarala ostavljajući tako Francuzima da realiziraju svoj plan igre, odnosno kontranapad. U tim momentima izostala je očekivana reakcija Dalića na ovakvu situaciju, a tek nakon postignutog gola Mandžukića (4:2) je reagovao, ali njegova izmjena nije donijela ništa novo u igri. Pokušao je na kraju hrvatski selektor i sa promjenom sistema sa tri igrača u zadnjoj liniji, no sve je bilo uzalud.

Kažu da je najlakše biti general nakon bitke ali s pravom se može postaviti pitanje zbog čega recimo Dalić nije pojačao vezni red sa Kovačićem i Badeljom koji su mogli donijeti jednu novu energiju, pogotovo jer je bilo vidljivo da Rakitić i Brozović više trkački ne mogu odgovoriti zadatku.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Na kraju je pobijedio bolji tim koji je tokom cijelog prvenstva znao po šta je došao. Nisu Francuzi bili spektakularni, nisu umirali u ljepoti ali taktički su odigrali savršeno prvenstvo, a možda im je finalni meč bio i najslabiji. No, i pored toga su stigli do pobjede. Bilo bi nepošteno ne spomenuti i neke sudijske odluke koje nisu išle na ruku naših komšija, ali bez obzira na sve, za suprostaviti se Francuskoj i eventualno pobijediti je, trebali su mnogo više. Ipak, zaslužuju sve čestitke i zasluženo su pobrali simpatije širom svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi