Deset godina od prvog susreta: Početak reprezentativne euforije
Ćiro i Pjanić debitirali su protiv Bugarske

S Bugarima smo igrali 2008.

Deset godina od prvog susreta: Početak reprezentativne euforije

Bio je to avgustovski termin koji nikome ne odgovara. Ni igračima koji tek što su krenuli u sezonu s klupskim natjecanjima, ni navijačima koji još uvijek planiraju godišnje odmore. Novom selektoru Miroslavu Ćiri Blaževiću isto nije bilo jednostavno. Trebalo je početi sve iznova. 

U maju 2008. desile su stvari u bh. fudbalu koje se ne dešavaju često. A nije ni da su normalne.

Nakon samo dvije utakmice na selektorskoj funkciji Mehi Kodri je uručena "ispisnica". Drznuo se, a tu je karakter bio presudan, čvrsti, hercegovački, da odbije voditi reprezentaciju na daleko gostovanje, u Iran. Veli, kakva je poenta. Na kraju sezone vozikati najbolje igrače da bi odigrali neku nebitnu utakmicu nije mu se doimalo logičnim.

"Daleko od očiju javnosti, obavijena velom tajni, u prostorijama NS/FS BiH u toku je važna sjednica Predsjedništva na kojoj se raspravlja o gostovanju našeg nacionalnog tima u Teheranu, a u najgorem slučaju i budućnosti reprezentativnog fudbala!", izvještavao je 12. maja SportSport.ba.

Nogometni savez BiH smijenio ga je, kao i cijeli stručni štab reprezentacije. On je tako postupio jer je Savez tu utakmicu dogovorio bez njegova znanja. Kodro je na izborničku funkciju došao 12 januara, a smijenjen je samo četiri mjeseca kasnije. Ostati će zapamćen po tome što je vodio samo dvije utakmice reprezetacije BiH, s Makedonijom i Japanom.

Uslijedili su protesti za spas bh. fudbala, paralelno su se odvijale utakmice oficijelne i neoficijelne reprezentacije. U međuvremenu Denijal Pirić uspio je biti selektor, makar jednu utakmicu (protiv Azerbejdžana u Zenici, bilo je 1:0, a gol je postigao Stevo NIkolić).

Dva mjeseca i 20 dana kasnije, Savez se konsolidirao, digao iz pepela, a "prava" reprezentacija postala je opet svima zanimljiva. Razlog? Ćiro Blažević.

Iako smo u Zenici izgubili od Bugara 1:2, bio je to početak euforije koja je kasnije zavladala, a kojoj je kumovao upravo Ćiro. Jedini selektor koji je u tom momentu mogao pomiriti Savez sa navijačima, a igrače dovoljno "galvanizirati".

Oba gola za goste tog 20. avgusta postigao je Dimitar Berbatov, dok je za BiH strijelac bio omiljeni Ćirin igrač Senijad Ibričić. Od dresa su se oprostili Nermin Šabić i Branimir Bajić, a debitirao je Ćirin "neomiljeni" igrač Miralem Pjanić.

Ovoga puta, u Razgradu, u petak, Robert Prosinečki će prvi put voditi "neeksperimentalnu" reprezentaciju, nakon što je s premijerligašima upisao kudikamo uspješniji debi od Ćire, protiv SAD u Americi (0:0).

Priliku da debituju imat će Vedran Kjosevski, Deni Milošević i Smail Prevljak. Neka Bugari ponovo nagovijeste lijepu reprezentativnu priču.

Top Komentari

zabranjeno umnožavanje
eto pjanic je imo ljepou reprezentativnu pricu, covjek koji je od svih utakmica odigrao mozda skupio 180 minu kvalitetntog igranja za rapku..on u juventusu i u reprezentaciju nisu isti igraci!!..treba sve to otjerat i od premierligasa napravit reprezentaciju!!plavi ce nas izbaviti iz ovog jada..
2 4
zabranjeno umnožavanje
pardon, mislio sam žuti
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti