Deschamps se prije nekoliko dana smijao, ali stvari se u životu preko noći promijene

Deschamps se prije nekoliko dana smijao, ali stvari se u životu preko noći promijene

E. Škorić

Prije samo osam dana Didier Deschamps je potpisao novi ugovor s Francuskim nogometnim savezom, ali stvari se jednostavno brzo u životu promijene, pa je vrlo moguće da će ubrzo legendarni trener dobiti otkaz.

Dschamps radi sjajan posao na klupi Francuske, iako ga prate razne afere i sukobi sa igračima. Posljednji takav imao je s Karimom Benzemom, kojeg je na kraju natjerao da se oprosti od reprezentacije.

Samom Deschampsu se nema šta ni prigovoriti, s obzirom da postoji dosta nesgulasica među samim reprezentativcima, a on je jednostavno morao da bira između ega i rezultata.

Nakon što je izgubio finale od Argentine u Kataru, osvojivši 'samo' srebro nakon što je četiri godine ranije donio Francuzima naslov svjetskog prvaka, Deschamps je donio odluku da ostane selektor, a to je ujedno označilo i kraj reprezentativne karijere za Benzemu, da bi nedugo nakon njega kraj objavio i golman Hugo Lloris.

U međuvremenu je nastao haos u Francuskom nogometnom savezu jer je predsjednik Noel Le Graet dao neke uvredljive komentare na račun Zinedinea Zidanea, da bi pod velikim pritiskom odstupio sa svoje pozicije.

Nakon ostavke Noela Le Graeta na čelo Francuskog nogometnog saveza, mediji su pisali o mogućem povratku Michela Platinija u veliku igru nakon godina odsustva.

Oglasi

Legendarni francuski nogometaš već je odslužio zabranu u nogometu zbog financijskih nepravilnosti u UEFA-i te je oslobođen optužbi za korupciju u vezi s događajima s početka stoljeća. Platini bi naslijedio Le Graeta i odmah uveo novi poredak koji bi zahvatio i francusku reprezentaciju.

U samom savezu već se pripremaju za Platinijev ulazak. Osim toga, predsjednik države Emmanuel Macron zalaže se da bivši predsjednik UEFA-e preuzme mjesto predsjednika nacionalnog saveza.

Sam Platini lani je rekao da se ne planira vratiti nogometu kao aktivist, ali kada se ukaže prilika za preuzimanje tako važne funkcije u domaćem nogometu, sve se može promijeniti.

Mediji sugerišu da će 67-godišnjak, ako postane predsjednik FFF-a, jedna od njegovih prvih odluka biti promjena selektora. Smijenio bi Didiera Deschampsa i na tu poziciju postavio Zinedinea Zidanea.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Unatoč tome što ima ugovor s Francuzima sada do ljeta 2026. godine, Platini bi maknuo Deschampsa s kojim nikada nije imao dobre odnose, dok Zidanea obožava i smatra boljim čovjekom i boljim trenerom.

"Iza kulisa saveza već je organizovan Platinijev lobi da naslijedi Le Graeta. Njegov dolazak mogao bi izazvati veliku promjenu. Platini ima zategnut odnos s Deschampsom, toliko da bi, ako bi postao predsjednik saveza, tražio da ode. Zamijenio bi ga Zidane, čije se ime uporno spominje kao novi selektor", piše le10sport.com.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi