Deschamps otkrio zašto Kroos, Modrić i CR toliko traju i priznao da ne bi nikad trenirao Bayern

Selektor Francuske u intervjuu za Bild

Deschamps otkrio zašto Kroos, Modrić i CR toliko traju i priznao da ne bi nikad trenirao Bayern

Edmir Škorić

Glavni favorit za osvajanje Eura, Francuska, u ponedjeljak će igrati osminu finala. Bivši svjestki prvak u Dusseldorfu se sastaje s Belgijom.

Iako je prvak svijeta iz 2018. i viceprvak iz 2022. osrednje startao na turniru i bio drugi u grupi iza Austrije, nacionalni selektor Didier Deschamps ostaje hladan.

"Uopće nisam razočaran. Sada smo tamo gdje smo htjeli biti, u osmini finala. Naša grupa je definitivno bila teška. Sada praktički počinje novo natjecanje".

Tipično za smirenog Deschampsa, koji u intervjuu za SPORT BILD govori o svojoj budućnosti, smrti Beckenbauera i promjenama u fudbalu.

Nakon smrti Franza Beckenbauera (78) i Marija Zagalla (92), on je ostao jedini koji je postao svjetski prvak i kao igrač i kao trener.

Oglasi

"Smrt obojice, posebno Franza Beckenbauera, jako me dirnula. Susretao sam ga uvijek iznova, uključujući i kad je bio trener Marseillea 1990. Bio mi je čudan osjećaj nakon smrti ova dva fudbalska velikana u nekoliko dana. Pokazalo mi je koliko je vrijedno vrijeme koje imamo. Nadam se da ću živjeti još dugo".

Kakva ga sjećanja vežu za Beckenbauera?

"Franz Beckenbauer ostavio je trag u fudbalu za vječnost. Iznad svega, ono što ostaje je elegancija koju je imao kao igrač svjetske klase i briljantnost kojom je zračio kao osoba izvan terena. Imam veliko poštovanje prema tome. On, ali i Zagallo, primjeri su uspjeha. Ponosan sam što sam jedan od onih trenera koji su uspjeli dostići njihovu razinu".

Deschamps je već 12 godina na klupi Francuza. Šta ga to pokreće?

Oglasi

"Strast i odlučnost. Kada osvajate naslove, još ste gladniji. Barem je kod mene tako. Želimo postati prvaci Evrope. Nažalost, u moje vrijeme to nismo uspjeli postići".

Osvojite li naslov, bili biste prvi koji je osvojio Svjetsko i Europsko prvenstvo kao igrač i trener... "Osvajanje naslova samo iz tog razloga nije ono što me pokreće. Imam ambiciju zadržati francusku reprezentaciju na razini na kojoj je danas: u samom vrhu".

Da li planira voditi ponovo neku ekipu? "Imam ugovor do 2026., odnosno do završetka Svjetskog prvenstva u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Nije me briga što će biti nakon toga. Fudbal mi je dao slobodu da izaberem što želim raditi".

A Bayern već dugo traži trenera... "Nikada neću biti trener Bayerna jer ne razumijem njemački", zaključio je Deschamps.

Nije isključeno da na kraju finale bude Francuska - Njemačka, a novinar Bilda upitao je Decshampsa za komentar o Florianu Wirtzu i Jamalu Musiali.

"Imaju izvrsne kvalitete, asertivni su i brzi. Oni su vrhunski igrači. Tu bih uvrstio i Kaija Havertza. Njih trojica se puno kreću i imaju vrlo visoku individualnu kvalitetu s loptom u svojim nogama; mogu zadavati mnogo problema protivniku. Ako u ekipi imate i igrače poput Leroya Sanéa, Thomasa Müllera i ne zaboravljajući Niclasa Füllkruga s njegovim malo drugačijim stilom igre, onda je to prilično jako".

Nijemac Toni Kroos, Hrvat Luka Modrić, Portugalac Cristiano Ronaldo: Sve su to igrači koji imaju više od 30 godina i još uvijek igraju na najvišoj razini. Čudi li vas to?

"Ne. Jer oni su vrhunski profesionalci koji žive za svoj posao i rade sve za njega. U prošlosti je karijera igrača u biti bila gotova nakon puknuća križnog ligamenta. Danas su stvari drugačije – zahvaljujući boljim tehnikama u medicini, na primjer.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

FCBFCBFCB
Pa bas bi te Bayern uzo pisda ti materina.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi